Google, Amazon si Facebook, acuzate ca spioneaza conturile clientilor si le citesc e-mailuri
Americanii au fost socati sa afle, saptamana aceasta, ca serviciile lor secrete le monitorizeaza activitatea de pe retelele de socializare. Exista insa voci care spun ca nu doar americanii, ci noi toti suntem spionati tot timpul pe internet.
Nu in scopuri de securitate, ci pur comerciale. Google, Facebook, Amazon - ca sa dam doar cateva exemple - ne urmaresc activitatea online, ca sa stie ce reclame sa posteze pe paginile pe care le accesam.
Brent Scott este unul dintre miile de americani care se plang ca e-mailurile lor sunt spionate - nu de vreun serviciu secret, ci de Google.
"Cand ma gandesc la toate e-mailurile personale pe care le-au vazut, nu neaparat la ce le folosesc, dar ca au citit lucruri care erau scrise doar pentru ochii destinatarului... imi sta inima", spune Brent.
De ani de zile, Google scaneaza continutul a milioane de conturi G-Mail, ca sa personalizeze publicitatea din aceste pagini. O face cu acordul utilizatorilor.
Insa multi nu realizeaza ca, atunci cand isi deschid contul, ii acorda companiei permisiunea de a trage cu ochiul la continutul e-mailurilor. Inregistrate sunt si cautarile pe Internet.
Iar daca avem un telefon inteligent, e posibil ca Google sa stie si unde ne aflam in orice moment.
"-Cine are acces la mai multe informatii despre americani, NSA sau Google?
-Google, fara indoiala. NSA este orientata, prin lege, in special spre strainatate. Daca americanii s-ar gandi ca cineva pur si simplu stie unde se afla, cu cine vorbesc, unde, cand si cum ar fi socati", spune analistul Scott Cleland.
In apararea sa, Google da asigurari ca niciun angajat nu a citit vreodata e-mailurile utilizatorilor. Acestea sunt scanate doar de niste computere, a explicat compania.
La randul lor, si cei de la Facebook au fost acuzati ca monitorizeaza site-urile vizitate de membrii sai pe Internet, dar neaga acet lucru.
Iar la Amazon, computerele nu retin numai ceea ce cumperi, ci si ceea ce ai vizualizat inainte sa te hotarasti asupra unui produs.
Companiile sustin ca fac toate acestea cu un singur scop: ca sa stie ce sa ne vanda.
Cele mai primitoare tari cu imigrantii. Unde si-au gasit fericirea 3,5 milioane de romani
UE si SUA iti negociaza intimitatea pe internet. Scandalul spionarii online a ajuns in Europa