Germania vrea sa aplice o interdictie partiala a portului valului islamic. "Nu este compatibil cu tara noastra"

Ultima actualizare: 22-08-2016 07:04
burqa

 Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a cerut vineri, dupa o reuniune cu omologii sai conservatori din landurile federale, o interdictie partiala a portului burqa (valul islamic), relateaza AFP.

 'Suntem de acord sa respingem portul burqa, suntem de acord ca dorim sa introducem in legislatie principiul (obligatiei) de a arata fata in situatiile in care este necesar pentru societatea noastra: la volan, in cursul procedurilor administrative, (...) in scoli si universitati, in serviciul public, in fata instantelor de judecata", a declarat ministrul german, pentru postul de televiziune ZDF, in contextul in care tema integrarii musulmanilor si lupta impotriva radicalizarii se afla in centrul atentiei de la atacurile din iulie si inaintea alegerilor regionale din Germania.

'Portul burqa nu este compatibil cu tara noastra deschisa spre lume (...) si intrebarea este cum vom solutiona juridic aceasta problema', a spus ministrul german.

El nu a prezentat totusi un calendar pentru introducerea in legislatie a acestei interdictii, in conditiile in care aceasta idee, sustinuta larg in randul conservatorilor, nu intruneste adeziunea social-democratilor (SPD), aliati in cadrul guvernului cu CDU al Angelei Merkel si al ministrului Maiziere.

'Se va avansa etapa cu etapa, dar cred ca multe lucruri pot fi aprobate', a declarat el, dupa ce a exclus saptamana trecuta impunerea unei interdictii generale a portului valului integral si care ar fi, in opinia lui, neconstitutionala.

Ministrul urmeaza sa prezinte vineri, in cadrul unei conferinte de presa, o'declaratie a Berlinului' privind securitatea si integrarea semnata de catre toti ministrii de interne conservatori din landurile regionale germane.

Dupa seria de atacuri din iulie, dintre care unele au fost revendicate de organizatia Stat Islamic, ministrul de interne german a anuntat deja o serie de masuri la 11 august pentru consolidarea securitatii in tara, in special privarea de cetatenie a luptatorilor jihadisti cu dubla cetatenie din afara tarii, intariri ale resurselor umane si tehnice ale politiei si ale serviciilor de informatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO