Germania susține că are dovezi privind planurile Rusiei de a ataca NATO. Ce au descoperit serviciile secrete germane

Bruno Kahl, șeful serviciului german de informații (BND), a avertizat că Rusia intenționează să testeze Articolul 5 al Tratatului NATO, iar serviciile secrete dispun de dovezi clare privind pregătirile Kremlinului pentru o posibilă agresiune.
Șeful BND a subliniat că Moscova nu mai crede în credibilitatea sistemului de apărare colectivă al NATO – în special în Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care garantează o reacție comună în cazul unui atac asupra unui stat membru. El a avertizat că Kremlinul ar putea încerca să testeze această prevedere în practică.
„Suntem foarte siguri și avem dovezi din partea serviciilor de informații care să susțină acest lucru, că [invazia pe scară largă a Rusiei în] Ucraina este doar un pas pe calea Rusiei către vest”, a spus Bruno Kahl, într-un podcast pentru publicația germană Table Briefings, conform relatărilor The Times.
Kahl a clarificat că acest lucru „nu înseamnă că ne așteptăm ca batalioane mari de tancuri să se deplaseze de la est la vest”.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a emis avertismente similare în trecut, afirmând în repetate rânduri că Germania trebuie să fie „pregătită pentru război” până la sfârșitul acestui deceniu, notează Ukrainska Pravda.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
„Experții noștri estimează că acest lucru ar putea fi posibil într-o perioadă de cinci până la opt ani”, a declarat Pistorius într-un interviu acordat anul trecut serviciului german de știri TV Tagesspiegel.
În raportul său din februarie, serviciul de informații militare al Danemarcei a concluzionat că, după încheierea războiului din Ucraina, Rusia ar putea redistribui forțe substanțiale la frontierele altor țări europene în termen de șase luni.
Kahl a avertizat, de asemenea, că Rusia încearcă să „împingă NATO înapoi la granițele sale din anii 1990”, să „alunge” SUA din Europa și să „își extindă influența prin orice mijloace necesare”.
„Trebuie să înăbușim acest lucru din fașă”, a subliniat Kahl.
În același timp, el a remarcat că, în ciuda anumitor tensiuni, cooperarea cu Statele Unite rămâne stabilă. „Americanii iau foarte în serios articolul 5, dar insistă pe bună dreptate că Europa trebuie să-și facă partea”, a spus el.
Sinan Selen, director general adjunct al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV) din Germania, a declarat că Rusia folosește din ce în ce mai mult atacurile cibernetice și sabotajul împotriva țărilor occidentale.
„Am observat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la testarea din ce în ce mai intensă a sistemelor noastre de apărare cibernetică și de spionaj”, a spus Selen.
Un raport anual al BfV relevă că Rusia a început să utilizeze în mod activ așa-numiții „agenți de nivel inferior” pentru a desfășura operațiuni de sabotaj, în special prin plasarea de dispozitive incendiare în colete, ceea ce a dus la o serie de incendii în centrele logistice din întreaga Europă.