Germania critică Marea Britanie în legătură cu sprijinul acordat Ucrainei: „Câți refugiați ați primit?”
Un oficial german a atacat Marea Britanie în legătură cu nivelul de sprijin acordat Ucrainei, în urma criticilor privind ajutorul trimis de Berlin Kievului și președintelui Volodimir Zelenski.
La aproape un an de la debutul invaziei rusești în Ucraina, apar motive de dispută între Berlin și Londra, pe tema ajutorului acordat țării prezidate de Volodimir Zelenski.
Pus în fața criticilor că Berlinul a fost lent în a accepta să trimită armament greu în Ucraina, Niels Annen, un politician german din partea Partidului Social-Democrat, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat, a întrebat BBC: "Să întreb politicos câți refugiați din Ucraina a primit Marea Britanie?".
Chiar dacă la începutul războiului, Germania a stabilit să trimită în Ucraina doar asitență umanitară, dar și veste antiglonț și căști militare, pe parcurs, a devenit a devenit unul dintre principalii furnizori de arme. Parlamentarii, inclusiv principalul bloc de opoziție, au sprijinit puternic în iunie fondul de achiziții militare de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul l-a anunțat.
Pe lângă sprijinul său militar, cifrele ONU arată că Germania a primit peste un milion de refugiați ucraineni, clasându-se pe locul al treilea după Polonia (1,5 milioane) și Rusia (2,8 milioane, deși se crede că mulți dintre cei din Rusia au fost relocalizați cu forța).
Cu toate acestea, ajutorul acordat de Germania, care este ]n prezent cel mai mare furnizor al Ucrainei în Europa continentală, a fost umbrit în mod repetat de criticile privind ezitarea sa percepută în ceea ce privește intensificarea sprijinului, în special pe tema tancurilor Leopard 2.
Marea Britanie a primit sub 160.000 de refugiați ucraineni
În cadrul emisiunii Today Programme de la BBC Radio Four, Annen l-a lăudat pe cancelarul german Olaf Scholz, care, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, a anunțat schimbări devastatoare în politica militară, externă și economică a Germaniei.
Scholz a declarat că Germania va investi 100 de miliarde de euro în refacerea armatei, va trimite arme la Kiev și se va debarasa de energia rusească.
„Scholz a schimbat politica externă și de securitate a Germaniei. Germania este astăzi al treilea mare furnizor de arme al Ucrainei - furnizăm armament greu foarte sofisticat. Suntem principalul donator atunci când vine vorba de efortul de reconstrucție. Am pregătit proiecte de lege de sprijin în domeniul asistenței umanitare pentru dezvoltare'', a declarat Annen.
În momentul în care a fost întrebat de către Nick Robinson, prezentatorul emisiunii Today Programme, dacă este frustrant faptul că alte țări au criticat Germania, Annen a întrebat câți refugiați a primit Marea Britanie din Ucraina.
Potrivit cifrelor ONU, Marea Britanie a primit aproximativ 154.000, mai puțin decât Spania, Italia, SUA, Republica Cehă, Germania și Polonia.
„Suntem obișnuiți cu această presiune (din partea refugiaților). Nu poți alege vremurile pe care le trăiești. Cred că este interesant să vedem că în ultimii ani am văzut multe capete vorbitoare, grupuri de reflecție, politicieni - care au cerut Berlinului mai mult leadership. Ei bine, acum aveți parte de leadership. Probabil că nu este întotdeauna ceea ce vă place, ceea ce vă așteptați”, a adăugat el, potrivit Daily Mail.
Sursa: Daily Mail
Etichete:
Dată publicare:
23-02-2023 17:52