Germania anunță un "tsunami de antisemitism" în țară după masacrul din 7 octombrie
Un "tsunami de antisemitism" s-a abătut asupra Germaniei după atacul sângeros al grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie 2023, a declarat vineri comisarul guvernului german pentru combaterea antisemitismului.
Acest atac lansat acum aproape un an, care a declanşat un război devastator în Fâşia Gaza între Hamas şi Israel, "a făcut să cedeze şi mai mult digurile existente în societatea noastră în materie de antisemitism", a afirmat Felix Klein.
Aceasta se reflectă în statisticile poliţiei din 2023, care înregistrează circa 5.000 de acţiuni cu caracter antisemit, dintre care "jumătate comise după 7 octombrie".
"Antisemitismul deschis şi agresiv sub toate formele" este în Germania şi în lume "mai puternic ca oricând după 1945", a apreciat el.
Aceasta este dovada unei "absurdităţi îngrijorătoare", în timp ce masacrul Hamas a fost cel mai grav comis împotriva evreilor după Holocaust, când 6 milioane de evrei au fost exterminaţi sub regimul nazist.
În total, 1.205 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise în cursul raidului Hamas, potrivit unui bilanţ al AFP, realizat pe baza datelor oficiale israeliene.
Germania, care a ridicat existenţa Israelului la rang de raţiune de stat din cauza responsabilităţii sale în Holocaust, este unul dintre cei mai fideli susţinători, împreună cu SUA, ai statului israelian şi ai dreptului acestuia de a se apăra.
Dar guvernul premierului Benjamin Netanyahu a fost criticat sever în ultimele luni, inclusiv de către cele două state aliate, în timp ce bombardamentele israeliene lansate ca represalii în Fâşia Gaza controlată de Hamas au făcut 41.788 de morţi, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi au provocat o catastrofă umanitară în enclavă.
Felix Klein aminteşte că antisemitismul "crescuse deja vertiginos" înainte ca chiar armata israeliană să-şi lanseze ofensiva în Gaza.
La "antisemitismul german clasic de inspiraţie de dreapta" se adaugă cel al mediilor de stânga şi islamiste, consideră el, exprimându-şi îngrijorarea faţă de "alianţele între diferite curente" care se unesc "în ura faţă de evrei şi faţă de Israel", de la activiştii împotriva încălzirii globale până la persoane transgender. Oficialul german constată o "minimalizare a islamismului, într-adevăr criticabilă".
Klein consideră totuşi că Germania este mai degrabă "bine plasată" în lupta împotriva antisemitismului. El citează în special o mai bună clasificare a infracţiunilor, introducerea la nivel naţional a delegaţilor pentru antisemitism în toate parchetele generale şi interzicerea recentă a organizaţiei islamiste Samidoun.
Poliţia, administraţia şi justiţia sunt de asemenea "sensibilizate mai mult" faţă de delictele cu caracter antisemit, apreciază el.