General american: Următorul conflict probabil între NATO și Rusia va fi în Marea Neagră

exercitiu nato marea neagra
Pro TV

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, deoarece “regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică”.

Declarația a fost făcută de generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR).

El a subliniat că viitorul summit NATO de la Londra ar trebui să acorde mai mult atenţie problemei legate de securitatea în regiunea Mării Negre, deoarece Alianţa Nord-Atlantică nu dispune de o prezenţă avansată sporită (Enhanced Forward Presence, eFP) adaptată acestei zone, potrivit agenţiei de presă ucrainene DSnews, preluată de Agerpres.

În acest context, el a reamintit de importanţa regiunii Mării Negre în protejarea flancurilor estic şi sudic ale NATO. “Este necesară o discuţie în cadrul Alianţei, care să ducă la formarea unei idei clare că regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică”, a afirmat Ben Hodges.

“Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spaţiu, unde noi (NATO) suntem în situaţie de rivalitate (cu Rusia). Ucraina are un rol esenţial în zona Mării Negre, de fapt, tocmai din această cauză Rusia a anexat Crimeea pentru că de acolo (din peninsulă) poate atinge 97% din coasta Mării Negre cu diverse tipuri de armament”, a explicat Ben Hodges, într-un interviu acordat la începutul săptămânii agenţiei de presă citate.

Citește și
MAcron
Reacții dure ale liderilor lumii după ce Macron a declarat că NATO este "în moarte cerebrală"

Potrivit acestuia, “ruşii pot perturba navigaţia, pot crea probleme României în perimetrul zonelor ei economice exclusive, unde sunt resurse energetice, pot bloca accesul în Odesa”, oraş-port în sudul Ucrainei.

În acelaşi timp, el a evocat provocările legate de podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală, precum şi situaţia regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în urma conflictului de cinci zile cu Georgia în august 2008.

Referitor la componenta militară, Ben Hodges consideră că este necesar să aibă loc mai multe aplicaţii militare în regiune şi să fie îmbunătăţit schimbul de date operative între Ucraina, România şi Georgia.

Împreună, cele trei ţări vor avea o imagine mult mai bună despre ceea ce se întâmplă în Marea Neagră, iar aceasta se poate face chiar şi în afara Alianţei. NATO trebuie să-şi crească în mod semnificativ prezenţa navală în Marea Neagră”, susţine generalul american, potrivit căruia Convenţia de la Montreux (care stipulează că tonajul agregat al navelor de război al ţărilor neriverane care intră în Marea Neagră nu poate depăşi 30.000 de tone pentru o perioadă de maximum 21 de zile) nu ar fi o problemă, întrucât NATO nu s-a apropiat de pragul respectiv vizând numărul de zile de staţionare în apele Mării Negre.

Totodată, generalul în rezervă american consideră că Occidentul ar trebui să-şi amelioreze relaţiile cu Turcia, “să găsească un limbaj comun cu ea”. “Avem nevoie de Turcia pentru a descuraja nu numai Rusia în Marea Neagră, ci şi Iranul”, a subliniat el, adăugând că Turcia este “unghiul” care uneşte flancul estic al NATO cu cel sudic.

În acelaşi interviu, el s-a referit şi la provocările în materie de securitate pentru SUA. În opinia sa, Rusia va fi un adversar al Statelor Unite pentru cel puţin 20 de ani, în timp ce China pentru cel puţin 120 de ani.

Citește și...
NATO vrea să se extindă și în spațiu. Articolul 5 ar putea fi aplicat şi sateliţilor
NATO vrea să se extindă și în spațiu. Articolul 5 ar putea fi aplicat şi sateliţilor

NATO îşi extinde "aria de acţiune" în spaţiul cosmic, care devine al cincilea domeniu operaţional, după sol, apă, aer şi mai recent ciberspaţiu, au indicat marţi surse citate de dpa.

Reacții dure ale liderilor lumii după ce Macron a declarat că NATO este
Reacții dure ale liderilor lumii după ce Macron a declarat că NATO este "în moarte cerebrală"

Alianţa Nord-Atlantică este "în moarte cerebrală", iar Europa "nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru apărarea comună". Afirmaţiile şochează mai ales că vin de la preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron consideră că NATO este în
Emmanuel Macron consideră că NATO este în "moarte cerebrală". Ce spun Merkel și Stoltenberg

Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Exercițiu militar NATO în Marea Neagră. Simulare de atac venit din Est
Exercițiu militar NATO în Marea Neagră. Simulare de atac venit din Est

Marea Neagră a fost pentru câteva zile scena unor exerciții internaționale la care au participat peste 150 de militari și cinci nave aflate în larg. Toată operațiunea a fost coordonată de la centrul NATO din Napoli - Italia.

Recomandări
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie

Ministerul Educației a publicat un proiect de ordin privind structura anului școlar 2023-2024, document care este supus dezbaterii publice. 

 

Trafic de coșmar în țară din cauza ninsorilor. Zeci de mașini s-au răsturnat ori au rămas blocate
Trafic de coșmar în țară din cauza ninsorilor. Zeci de mașini s-au răsturnat ori au rămas blocate

Este iarnă în toată regula în jumătate de țară, iar meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente în cinci județe. Alte 22 și capitala sunt sub cod galben de vreme severă până duminică dimineață.

Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina
Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.