Imaginile musonului din India care a ucis 138 de persoane pana in prezent


Ultimul update: Duminica 23 Iunie 2013 06:45
Data publicarii: Joi 20 Iunie 2013 12:06
Categorie: Stiri externe
India, inundatii - 2

Autoritatile indiene au mobilizat armata pentru a acorda ajutor victimelor inundatiilor provocate de muson in nordul tarii.

Update 15:00

Peste o mie de persoane au murit, probabil, in intemperiile care au distrus case, poduri, drumuri, izoland si mai mult provincii himalaiene cu acces dificil, relateaza AFP.

Ploile torentiale, de aproximativ patru ori si jumatate mai abundente decat in mod normal, au provocat moartea a cel putin 138 de persoane in Uttarakhand si doua state vecine, potrivit ultimului bilant oficial.

Insa autoritatile religioase locale se tem de un bilant mult mai mare, evocand peste o mie de victime.

"Exista cadavre aproape peste tot si estimam ca peste o mie de persoane au murit", a declarat Ganesh Godiyal, presedintele unei fundatii care reuneste mai multe sanctuare din orasele Kedarnath si Badrinath.

O deputata din acest stat a evocat 2.000 de morti, dar serviciile de urgenta nu au putut sa confirme acest numar. "Zona este distrusa in totalitate, nu a ramas nimic", a precizat pentru AFP Shaila Rani Rawat.

Zece mii de militari, ajutati de aproximativ 20 de elicoptere, au fost mobilizati pentru a veni in ajutorul sinistratilor, turistilor si pelerinilor.

Militarii au ajuns initial in regiuni apropiate orasului Kerdanath. "Nu am mai vazut vreodata asa ceva (...), drumuri intregi sunt dislocate si sate distruse. Exista ruine peste tot", a relatat un ofiter din cadrul armatei.

Ploile si alunecarile de teren au distrus numeroase case, imobile, au deplasat vehicule, poduri si mici drumuri, izoland de lume sate si cel putin 65.000 de persoane.

Au fost infiintate aproximativ 40 de tabere pentru primii 10.000 de sinistrati. La New Delhi, raul Yamuna se apropia de cota istorica din 1978 in timp ce cresterea nivelului apei paraliza o parte din capitala Indiei.

In Nepal, bilantul a fost revizuit in crestere, la 39 de morti, potrivit lui Laxmi Prasad Dhakal, seful Centrului National al Operatiunilor de Urgenta.

"Bilantul ar trebui sa se agraveze deoarece zonele afectate sunt izolate si noi continuam sa adunam informatii" cu privire la consecintele intemperiilor, a spus el.

Sosirea musonului, cu doua saptamani mai inainte decat data obisnuita, a luat prin surprindere autoritatile tarii si au evidentiat din nou lacunele planurilor de preventie si de ajutorare.

ora 12:00

Incepand de duminica, India se confrunta cu ploi torentiale si alunecari de teren.

Aproximativ 63.000 de pelerini, care se rugau la 4 temple hinduse, au ramas blocati, dupa ce podurile si drumurile de acces au fost distruse.

Musonul anual din India este benefic pentru agricultura tarii, insa de fiecare data produce inundatii devastatoare.

Unul din cele mai afectate zone este Uttrakhand, unde templul Kandarnath, dedicat zeului Shiva, se afla acum ingropat in peste 4 metri de moloz.


 
Inundatii catastrofale in India din cauza musonului care a ajuns cu doua saptamani mai devreme
Imaginile primelor inundatii produse de Dunare in Romania. Cod galben in sectorul Gruia - Zimnicea
FULLSCREEN
Imaginile musonului din India care a ucis 138 de persoane pana in prezent
  • /

Sursa: Huffington Post

Tags: muson, india, inundatii,

VIDEO PROTVPLUS.RO