G7 a respins propunerea sanctionarii Rusiei dupa "atacul chimic" din Siria. Italia: "Nu trebuie sa punem Rusia la colt"

summit G7

Grupul Celor Sapte (G7) cel mai industrializate tari din lume nu a ajuns la un acord cu privire la impunerea unor noi sanctiuni Rusiei si Siriei, relateaza BBC News.

Ministrii de Externe ai statelor membre G7 au incercat sa ajunga la o pozitie comuna cu privire la conflictul din Siria inainte ca secretarul de Stat american Rex Tillerson sa se duca la Moscova si sa incerce sa-i convinga pe rusi sa-l abandoneze pe aliatul lor sirian. Insa ei au convenit ca nu exista o solutie la criza siriana cu presedintele Bashar al-Assad la putere.

Dar propunerile Marii Britanii cu privire la impunerea unor sanctiuni unor comandanti militari de rang inalt nu au fost adoptate. Aceasta reuniune a sefilor diplomatiilor Celor Sapte a avut loc in urma unui presupus atac chimic in Siria.

Damascul a negat ca a comis acest atac asupra orasului rebel Khan Sheikhoun, marti, soldat cu 89 de morti, inclusiv copii. Ca riposta, Statele Unite au lansat in noaptea de joi spre vineri 59 de rachete de croaziera asupra bazei aeriene siriene de la al-Shaayrat, de unde afirma ca a fost lansat atacul.

Ministrul italian de externe Angelino Alfano, gazda reuniunii, a declarat ca ministrii vor sa convinga Rusia sa exercite presiuni asupra presedintelui al-Assad. ”Noi nu trebuie sa pedepsim Rusia (si s-o punem) la colt”, a declarat Alfano. ”Noi credem ca rusii au parghia de care este nevoie pentru a exercita presiuni asupra lui al-Assad si a-l face sa-si respecte angajamentele cu privire la incetarea focului”, a adaugat seful diplomatiei italiene.

Citește și
siria
"SUA li se vor opune agresorilor." Liderii G7 vor face presiuni ca Rusia sa se distanteze de presedintele sirian
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Rusia a reactionat cu furie dupa atacul american asupra Siriei, pe care l-a condamnat drept un ”act de agresiune”. Cu toate acestea Moscova il primeste pe secretarul de Stat american intr-o vizita, in care se va intalni cu omologul sau rus Serghei Lavrov. Insa experienta de pana acum a aratat ca Moscova nu reactioneaza bine la amenintari si ultimatumuri.

Tillerson, care crede ca poate sa slabeasca pozitia Rusiei, ar trebui sa se mai gandesca la asta, in contextul in care presedintele sirian este aliatul-cheie al Moscovei in orientul Mijlociu, comenteaza BBC. Rusia a investit puternic - militar, politic si financiar - pentru a-l mentine la putere.

Washingtonul ”spera” la plecarea de la putere a lui al-Assad

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat marti, la Lucca, in centrul Italiei, dupa o reuniune cu omologii sai din statele membre G7, ca ”spera” la plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad de la putere, care sa permita o solutie politica la razboiul care-i devasteaza tara. ”Speranta noastra este ca Bashar al-Assad sa nu faca parte din acest viitor”, a declarat seful diplomatiei in fata catorva jurnalisti. Tillerson a insistat asupra necesitatii ca poporul sirian sa-si hotarasca viitorul politic.

Secretarul de Stat a declarat la finalul reuniunii G7 ca atacul american asupra Siriei de saptamana trecuta ”a fost necesar, ca o chestiune de secuitate nationala a Statelor Unite”, potrivit BBC. ”Noi nu vrem ca stocul necontrolat de armament chimic al regimului sa ajunga pe mana Statului Islamic sau altor grupari teroriste care pot si vor sa atace Statele Unite sau pe aliatii nostri”, a spus el.

Seful diplomatiei a mai spus ca Statele Unite nu vad ”un rol viitor al regimului al-Assad pe termen lung, avand in vedere ca a renuntat efectiv la legitimitatea prin acest tip de atacuri”.

Merkel si Trump au discutat la telefon luni.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat asupra necesitatii continuarii procesului politic organizat de ONU, intr-o convorbire despre razboiul din Siria cu presedintele american Donald Trump, anunta Guvernul German, relateaza The Associated Press.

”Dupa reactia de inteles a Statelor Unite fata de utilizarea cruda a armelor chimice, trebuie sa se faca totul in vederea avansarii procesului politic sub auspiciile ONU”, i-a spus cancelarul presedintelui, a declarat marti un purtator de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert, citat intr-un comunicat.
Merkel a apreciat ca o cooperare cu Rusia este ”de o importanta deosebita” in vederea lansarii unei tranzitii politice in aceasta tara devastata de peste sase ani de razboi.

Scopul acestei tranzitii este o Sirie pasnica si stabila, care sa nu fie condusa de catre presedintele sirian Bashar al-Assad, a declarat ea.

Franta: Rusia trebuie sa inceteze ipocrizia in Siria

Statele grupului G7 vor transmite Rusiei sa inceteze “ipocrizia” in Siria si sa coopereze cu alte tari pentru a pune capat razboiului civil, a declarat marti ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, in marja reuniunii de la Lucca.

“G7 va spune foarte clar Rusiei ca aceasta ipocrizie trebuie sa inceteze. (Rusia) trebuie sa se angajeze cu adevarat si in mod sincer in procesul politic pentru a ne scoate din situatia in care ne aflam”, le-a declarat Ayrault jurnalistilor care acopera reuniunea G7 din Toscana. “Nu este o pozitie de agresivitate fata de rusi, ci mai degraba o mana intinsa, cu claritate”, a subliniat Ayrault.

Reactia Moscovei inainte de vizita lui Rex Tillerson

Rusia a indemnat marti Statele Unite la o ”cooperare constructiva” si nu la ”confruntare”, chiar inainte de venirea la Moscova a lui Rex Tillerson, in prima sa vizita in calitate de secretar de Stat, relateaza AFP. Diplomatia rusa a anuntat intr-un comunicat ca spera la ”negocieri productive” cu Tillerson, care urma sa soseasca in capitala rusa marti dupa-amiaza, in cadrul unei vizite oficiale de doua zile.

Secretarul de Stat american, a carui luare de pozitie este foarte asteptata dupa pozitia ferma a administratiei Trump impotriva regimului sirian, urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau rus Serghei Lavrov. Cei doi vor discuta despre criza din Ucraina si conflictul din Siria, dar si despre lupta impotriva terorismului, Libia, Yemen, Afganistan si Coreea de Nord, potrivit diplomatiei ruse.

Un purtator de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat, in schimb, marti dimineata, ca nu poate sa confirme daca pe agenda se afla o vizita cu presedintele rus Vladimir Putin. ”Noi nu cautam confruntarea, ci o cooperare constructiva. Speram ca este ceea ce doresc si Statele Unite”, a subliniat diplomatia rusa in acest comunicat.

”De aceea, in negocierile care vor urma, vrem cu prioritate sa intelegem in ce masura Statele Unite sunt constiente de necesitatea stabilizarii si normalizarii relatiilor noastre”, afirma ministerul. Rusia, care traverseaza in relatiile sale cu Statele Unite ”perioada cea mai dificila de la sfarsitul Razboiului Rece”, spune ca este ”deschisa dialogului celui mai siner posibil”.

Vizita lui Tllerson la Moscova are loc dupa atacul american asupra baze aeriene siriene al-Shaayrat, in noaptea de 6 spre 7 aprilie, ordonate ca represalii fata de un atac chimic imputat regimului de la Damass, soldat cu 87 de morti, cu doua zile mai inainte, la Khan Sheikhoun, in nord-vestul Siriei. Rusia, care dezminte responsabilitatea Damascului in presupusul atac chimic, a denuntat atacul american drept o ”agresiune impotriva unui stat suveran”.

Ea indeamna la o ancheta internationala ”obiectiva si impartiala” cu privire la ceea ce s-a intamplat la Khan Sheikhoun. Moscova doreste, de asemenea, ca Washingtonul sa ia parte la o reuniune internationala cu privire la situatia din Afganistan, prevazuta pe 14 aprilie, in capitala rusa, si exercita presiuni asupra autoritatilor ucrainene ca acestea sa-si ”aplice in mod strict angajamentele” prevazute de acordurile de pace de la Minsk.

Ministrii de Externe din statele membre G7 s-au reunit marti in Toscana, intr-o incercare de a transmite un mesaj ferm cu privire la Siria, inaintea vizitei lui Tllerson la Moscova.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Armata rusa se antreneaza pentru scenariul unui atac american cu rachete de croaziera, ca in Siria. Duelul S-400 vs. Tomahawk
Armata rusa se antreneaza pentru scenariul unui atac american cu rachete de croaziera, ca in Siria. Duelul S-400 vs. Tomahawk

Bombardamentul american asupra Siriei cu rachete de croaziera a pus in alerta fortele Kremlinului, care au inceput sa faca pregatiri pentru un astfel de atac.

"SUA li se vor opune agresorilor." Liderii G7 vor face presiuni ca Rusia sa se distanteze de presedintele sirian

Situatia din Siria si mai ales atitudinea Moscovei fata de regimul al Assad reprezinta principalul subiect de discutie pentru ministrii de externe din G7, reuniti luni in Italia.

SUA avertizeaza ca ar putea lansa noi atacuri aeriene in Siria. Rusia acuza ca a comis un
SUA avertizeaza ca ar putea lansa noi atacuri aeriene in Siria. Rusia acuza ca a comis un "act de agresiune"

 Statele Unite au avertizat ca sunt pregatite sa lanseze noi atacuri aeriene impotriva regimului sirian si sa impuna noi sanctiuni economice, dupa ce au bombardat baza aeriana siriana de la al-Shayyrat, relateaza AFP.

SUA au atacat Siria cu rachete. Discutii aprinse la Consiliul de Securitate al ONU: Rusia a avertizat asupra consecintelor
SUA au atacat Siria cu rachete. Discutii aprinse la Consiliul de Securitate al ONU: Rusia a avertizat asupra consecintelor

Statele Unite au atacat vineri Siria, lansand zeci de rachete de croaziera asupra unei baze aeriene a regimului ca raspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o "rusine pentru umanitate".

Recomandări
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului

Pretinsa asasinare de către Israel a liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-o lovitură masivă asupra unui sediu subteran din suburbiile sudice ale Beirutului marchează cea mai alarmantă escaladare din aproape un an de război.

Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent
Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent

Președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare chiar dacă Parlamentul nu aprobă legea propusă de PNL. Este decizia Biroului Electoral Central, comunicată vineri seara.

Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe
Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe

Apele Române anunţă, sâmbătă, că se continuă intervenţiile în zonele vulnerabile, fiind realizate diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe.