Furtuna Dennis produce pagube majore în Marea Britanie și Franța. Trei persoane au murit
Insulele britanice şi coasta de nord-vest a Franţei au fost puse la grea încercare de furtuna Dennis, la doar o săptămână după ce o altă furtună extremă, botezată Chiara, a afectat Regatul Unit.
Șoselele au fost închise, liniile ferate acoperite de apă și sute de curse aeriene au fost anulate. Cel puțin 3 oameni au murit, doi dintre aceștia înecaţi în mare, chiar înainte ca furtuna să atingă forţa maximă.
Becky Johnson, corespondent Sky News: „Este o situaţie destul de gravă aici în Tenbury Wells. O să mă dau la o parte ca să vedeţi mai bine. Aici e strada principală şi după cum vedeţi aproape fiecare locuinţă este acum sub apă. Echipele de salvare scot oamenii din case. Dacă vă uitaţi în această direcţie puteţi vedea cât de umflat e râul Teme. Acesta este unul din cele patru locuri din Marea Britanie unde au fost emise avertizări de inundaţii. Râul a ieşit din matcă şi va continua să crească până diseară. Echipele de intervenţie spun că va mai creşte cel puţin 45 de centimetri până când va atinge nivelul maxim”.
Furtuna Dennis care s-a abătut asupra Regatului Unit a lăsat în urmă un dezastru. Este a doua vijelie însoţită de ploi torenţiale după Chiara, care a afectat aceleaşi regiuni la începutul săptămânii trecute. De data asta, meteorologii se aşteaptă la viituri mai mari, pentru că pământul e deja saturat de apă.
Din cauza vântului puternic, multe avioane au avut dificultăţi la decolare sau la aterizare - a fost nevoie de întreaga îndemânare şi pricepere a piloţilor pentru a ține sub control aeronavele pline cu pasageri.
Situaţia cea mai gravă este în Scoţia şi Ţara Galilor, în cea din urmă fiind cod roşu de alertă, ceea ce înseamnă un pericol pentru viaţa oamenilor.
Meteorologii se aşteaptă ca în orele următoare, furtuna să afecteze şi alte regiuni ale Europei, în special în partea de nord.
Comunitățile afectate nu trec pentru prima oară prin acest calvar. În 2015, regiunea a fost devastată de inundații, iar anul trecut ministrul Mediului promisese 2,6 miliarde de lire sterline pentru sisteme de protecție, dar proiectul nu s-a urnit între timp. Chiar și parlamentarii conservatori au criticat guvernul Johnson pentru că neglijează regiunile vulnerabile. Specialiștii avertizează că, în orele următoare, vremea rea își va face de cap şi alte țări din nordul Europei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!