Cod roșu în Marea Britanie. Furtuna Dennis a lovit cu forța unui uragan. 2 oameni au murit

Ultima actualizare: 16-02-2020 20:36

După ce s-a năpustit asupra Islandei - cu ploi torenţiale şi vânt care a depăşit 250 de kilometri pe oră, adică forţa unui uragan - furtuna Dennis îi pune la grea încercare pe britanici.

 

 

În Regatul Unit au fost emise sute de avertizări, de inundații chiar cod roșu, în Țara Galilor.

Șoselele au fost închise. Liniile ferate acoperite de apă și sute de curse aeriene - anulate. Cel puțin 3 oameni au murit, 2 dintre aceștia înecaţi în mare chiar înainte ca furtuna să atingă forţa maximă.

Vântul cu forţa comparabilă cu a unui uragan a ridicat valuri enorme în Atlanticul de Nord şi în Marea Nordului. Şi două trupuri fără viaţă au fost aduse la mal, ieri, pe coasta engleză.

Apoi, furtuna Dennis a pus stăpânire pe regiuni intise din Regatul Unit, cu vânt foarte puternic - peste 145 de kilometri pe oră şi ploi torenţiale. În unele locuri au căzut mai bine de 100 de litri pe metru pătrat în 24 de ore.

Autorităţile i-au avertizat pe localnici să se protejeze de inundaţii "care pot pune vieţile în pericol"
Sute de alerte de inundaţii, în multe cazuri severe, au fost emise pentru Anglia, Tara Galilor şi Scoţia.

Oficial: Este o situație destul de serioasă. Iată de ce Oficiul meteorologic a emis o avertizare de cod roșu, cel mai înalt nivel posibil. Acolo, în față, se văd bărcile care îi evacuează pe acești oameni...

Râurile s-au umflat şi au ieşit din albie, ori s-au produs viituri rapide. În această dimineaţă, maşinile circulau cu greu pe şoselele transformate în canale într-un oraş galez, nu departe de Cradiff.

Şi armata a fost mobilizată pentru a ajuta la pregătirile în fața inundațiilor iminente.

Localnic: Faci tot ce îți stă în putere, dar, până la urmă, nu te poți pune cu natura. Nu prea ai ce face ca să oprești așa ceva. Cred că furia va veni mai târziu, dar acum mă simt dezamăgită. Noi cei din comunitate avem încredere că cineva poate lua măsuri să ne protejeze de astfel de inundații, dar nu se întâmplă așa.

Din cauza furtunii au fost anulate sau perturbate sute de curse aeriene. Multe avioane au aterizat cu greu... A fost nevoie de întreaga îndemânare şi pricepere a piloţilor pentru a ține sub control aeronave cu pasageri în bătaia furioasă a vântului.

Dennis este încă o furtună descrisă drept "perfectă" de meteorologi şi, până la urmă, ar putea provoca inundaţii chiar mai serioase decât furtuna Ciara, din weekendul trecut, pentru că pământul era deja săturat de apă.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO