Franta spune "adio" tacamurilor din plastic, incepand cu 2020. Cu ce vor fi inlocuite
Francezii isi vor lua adio de la tacamurile din plastic. O lege curajoasa, votata in Parlament , interzice comercializarea inclusiv a farfuriilor si paharelor din acest material, pentru ca nu sunt reciclabile.
Masura se va aplica din 2020 si vine la cateva luni dupa ce Franta a interzis si distribuirea pungilor din plastic in magazine, o masura adoptata deja si in alte tari.
Asadar, francezii care ies la picnic nu-si vor mai putea bea vinul din pahare de plastic si nu-si vor mai taia bagheta folosind obisnuitele cutite transparente. Si la birou, viata se va schimba, pentru ca masinile de cafea sau butoaiele cu apa nu vor mai fi dotate cu recipientele de pana acum. Legea le da timp producatorilor 4 ani ca sa isi elimine treptat produsele din plastic si sa le faca din materiale biologice, prietenoase cu mediul.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cantitatile de deseuri sunt enorme. In Franta, de pilda, in fiecare secunda sunt aruncate 150 de pahare de plastic. Intr-un an, se aduna 4,73 de miliarde, potrivit datelor asociatiei franceze pentru sanatate si mediu. Grav este ca doar 1% dintre gunoaie pot fi reciclate si asta din cauza faptului ca sunt facute dintr-o combinatie de polipropilen si polistiren. Ecologistii sunt incantati de aceasta lege.
Julien Bayou, reprezentant organizatie ecologista: "Plasticul si microplasticul ne distrug sanatatea si distrug oceanele. Distruge planctonul, contribuie la formarea de acid in apa oceanelor. Trebuie sa rezolvam problema plasticului si sa o facem cat mai repede."
Cei care se opun masurii spun ca aceasta este in detrimentul consumatorilor cu posibilitati financiare reduse, care folosesc tacamurile din plastic tocmai pentru ca sunt ieftine. Un al doilea argument ar fi ca masura contravine legilor UE privind libera circulatie a marfurilor. Ingrijorata ca si alte tari ar putea adopta interdictia, o organizatie a producatorilor de ambalaje, cu sediul la Bruxelles, a spus ca va lupta impotriva acestei masuri.