Franța și Germania, afectate de inundații grave. Oamenii se pregătesc de evacuare

03-02-2021 08:07


Franța și Germania se confruntă de câteva zile cu inundații și meteorologii nu vin cu vești bune.

În multe localități aflate de-a lungul Rinului, oamenii așteaptă cu sufletul la gură informațiile de la autorități și se pregătesc de evacuare dacă ploile nu se opresc.

Iar în Paris, Sena a acoperit străzi întregi.

În vestul Germaniei, Rinul rămâne revărsat de-a lungul mai multor oraşe mari, printre care Koln. În timp ce în localități mai mici apele au intrat în curţi şi în case. Unii oameni se pregătesc pentru ce este mai rău şi se tem că vor fi nevoiți să-şi facă bagajele şi să fugă din calea puhoaielor. Totul din cauza topirii rapide a zăpezii.

Maria-Luise Kelch, localnic Weissenthurm: „Atât timp cât vremea rămâne aşa, fluviul va continua să crească şi până la urmă vă trebui să ne evacuăm."

Jakob Schmitz, departamentul de pompieri Dormagen: „Dacă ne uităm la Rin, putem vedea cât de puternic e curentul şi sunt foarte multe resturi în apă."

Şi în Franța sunt probleme. La Paris este alertă de inundaţii după ce Sena, umflată de ploile puternice din ultimele zile, a inundat cheiurile. Nivelul apei a depăşit 4 metri şi ar putea să mai crească până vineri. Maximul prognozat, 4 metri și 35 de centimetri, ar fi totuşi inferior recordului din 2016 - peste 4 metri şi 80 de centimetri.

Localnic: „E frumos, nu e nimeni. Nu mă aşteptam să văd atâta apă şi falezele să fie închise. În toată atmosfera asta tristă, asta ar fi cam singura bucurie pe care am avut-o în dimineaţa asta.”

Localnic: „Mă duc acasă, dar e inundat peste tot, din păcate. Aşa că va trebui să merg pe stradă. Apa pare să fie adâncă acolo, aşa că nu cred că o să pot trece, o să fie dificil."

Inundaţii de amploare s-au înregistrat şi în provincia Izmir, din Turcia. O persoană a murit şi alta este de negasit după ce maşina în care se aflau a fost luată de o viitură. Potrivit autorităţilor locale, cantitatea precipitațiilor căzute în regiune în zece ore a depășit media pentru întreaga lună.


VIDEO PROTVPLUS.RO