Franţa a testat cu succes o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune M51.3. VIDEO
Franţa a testat cu succes o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune M51.3, sporind credibilitatea capacităţilor de descurajare nucleară ale Franţei, a anunţat duminică Ministerul Apărării, citat de Reuters.
Racheta, care nu purta o armă nucleară, a fost trasă de la locul de testare al rachetelor Biscarosse al armatei franceze din sud-vestul Franţei şi a aterizat în Atlanticul de Nord, ”la sute de kilometri de orice coastă”, a spus ministerul, fără a oferi mai multe detalii.
French military M51 #SLBM ballistic missile test fimed from Llodio (alava, basque country). Nov 18 - 19h19 CEST just before desintegration. pic.twitter.com/fNpQZwKIXj
— ibai (@Espartolo) November 18, 2023
”Zborul a permis să se confirme o îmbunătăţire majoră a rachetei, care va contribui la credibilitatea de durată a descurajării oceanice a Franţei în următoarele decenii”, a spus ministerul într-un comunicat, duminică.
Acesta a adăugat că menţinerea credibilităţii operaţionale a armelor nucleare ale Franţei este necesară având în vedere mediul internaţional.
După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, preşedintele Vladimir Putin a avertizat în mod repetat Occidentul că va fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.
Racheta M51.3 este o versiune îmbunătăţită a M51, o rachetă balistică strategică mare-sol în trei etape, concepută pentru a fi lansată de submarinele marinei franceze.
M51 a fost lansat pentru prima dată de la o bază terestră în 2006 şi de la un submarin în 2010, anul în care a fost pus în funcţiune.
Noua rachetă M51.3, care se preconizează că va intra în serviciu în jurul anului 2025, este dezvoltată de firma aerospaţială ArianeGroup, un joint venture între Airbus şi grupul francez de apărare Safran.
Rachetele balistice sunt similare cu rachetele şi urmează traiectorii eliptice după lansare, părăsind adesea atmosfera pământului pentru a ajunge în spaţiul inferior, spre deosebire de rachetele de croazieră, care urmează de obicei traiectorii drepte la altitudine joasă, propulsate de o tracţiune continuă până când îşi ating ţinta.