StirilePROTV au transmis LIVE ceremonia de primire a lui Francois Hollande de catre Barack Obama, la Casa Alba

François Hollande in SUA

Presedintele francez François Hollande a sosit luni in Statele Unite pentru o vizita oficiala de stat de trei zile. Avionul prezidential a aterizat in jurul orei 14.30 (21.30, ora Romaniei), la baza aeriana Andrews.

Francois Hollande a fost primit de omologul sau american, Barack Obama, la Casa Alba.

Ceremonia de primire a fost transmisa LIVE de StirilePROTV.

Apoi cei doi lideri se vor deplasa pentru cateva ore, cu ajutorul unui avion Air Force One, in Monticello, in statul american Virginia, de unde este originar Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite.

Printre subiectele care vor fi discutate de catre cei doi presedinti se afla evenimentele din Siria, Iran, Ucraina, Sahel si Libia.

Citește și
Francois Hollande
Francois Hollande a facut o greseala de formulare in scrisoarea de felicitare trimisa lui Obama
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Vizita lui Hollande la Washington este a 6-a - din 1958 - a unui presedinte francez, dupa Charles de Gaulle (1960), Georges Pompidou (1970), Valéry Giscard d'Estaing (1976), François Mitterrand (1984) si Jacques Chirac (1996).

Pe de alta parte, Hollande va fi primul sef de stat al celei de a Cincea Republici care va efectua o vizita in Statele Unite fara sa sustina un discurs in fata Congresului. O sursa oficiala franceza a explicat ca sustinerea unui "discurs in Congres nu este neaparat o parte integranta a unei vizite de stat". "Optiunea a fost luata in calcul. In acord cu autoritatile americane, care au facut alte propuneri, ea nu a fost retinuta, din cauza unor motive de incompatibilitate in agenda", a adaugat aceasta sursa.

Pana la Hollande, toti au sustinut discursuri in Congresul american. Biroul lui John Boehner, presedintele Camerei Reprezentantilor, nu a raspuns solicitarilor AFP in legatura cu acest subiect.

In 2007, Nicolas Sarkozy s-a deplasat la Washington pentru o vizita de lucru. Insa, desi protocolul este mai restrans pentru o vizita de lucru fata de o vizita de stat, el a tinut sa puncteze, simbolic, ameliorarea relatiilor francezo-americane, afectate din cauza razboiului din Irak, cu un discurs in Congres.

De la Nicolas Sarkozy in 2007, liderii sud-coreeni Park Geun-hye si Lee Myung-bak, israelian Benjamin Netanyahu, australian Julia Gillard, mexican Felipe Calderon, german Angela Merkel, britanic Gordon Brown si irlandez Bertie Ahern au sustinut discursuri in Congres, potrivit site-ului Camerei Reprezentantilor.

SUA si Franta - o "prietenie de peste doua secole"

Recent, presedintii François Hollande si Barack Obama au lansat un apel comun intr-un acord ambitios pe tema modificarilor climatice. Acest apel a aparut intr-un articol comun publicat in editiile de luni ale ziarelor Le Monde si The Washington Post, in care isi prezinta parteneriatul ca pe un "model", relateaza AFP.

"In contextul in care ne pregatim pentru Conferinta asupra modificarilor climatice care urmeaza sa aiba loc la Paris anul viitor, continuam sa indemnam toate tarile sa se asozieze demersului nostru de a cauta un acord la nivel mondial in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera prin masuri concrete", scriu Hollande si Obama in acest text, publicat cu ocazia unei vizite de stat de trei zile a francezului in Statele Unite incepand de luni.

Summitul, care va fi organizat de catre ONU in septembrie, "ne va oferi ocazia sa ne reafirmam ambitiile", adauga ei.

Intitulat "O alianta transformata", textul, care este ilustrat cu o fotografie in care cei doi apar impreuna, zambind, detaliaza apropierea punctelor de vedere pe care le au asupra unui numar de dosare. "Inradacinat intr-o prietenie de peste doua secole, parteneriatul nostru tot mai strans constituie un model de cooperare internationala", afirma cei doi sefi de stat.

"In urma cu nici zece ani, erau putini cei care credeau ca tarile noastre vor coopera atat de strans in atatea domenii", subliniaza ei. "Insa alianta noastra s-a transformat in ultimii ani. De la revenirea Frantei in structurile comandamentului NATO, in urma cu patru ani, ne-am dezvoltat cooperarea la toate nivelurile", adauga ei.

Aceasta reintegrare a fost decisa de catre predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, nu fara dezbateri puternice si contestari in Franta. Cei doi lideri indeamna ca si mai multe tari sa impartaseasca "greutatea si pretul leadershipului".

"Este necesar ca un numar si mai mare de tari sa-si asume responsabilitatile, pentru a garanta securitatea si pacea in lume si sa contribuie la progresul libertatii si drepturilor omului", insista ei.

Evocand pozitiile lor cu privire la Iran si Siria ca puncte de acord, François Hollande si Barack Obama adauga ca Africa este teatrul "cel mai vizibil" al "noului parteneriat" dintre cele doua tari. "Mai mult decat oriunde altundeva, poate ca parteneriatul nostru isi gaseste in Africa expresia cea mai vizibila", afirma ei, citand Mali, "intregul Sahel", Republica Centrafricana, "tot continentul, din Senegal si pana in Somalia".

In plus, "in paralel cu noul impuls imprimat aliantei noastre pe scena mondiala, cautam sa ne aprofundam relatia economica", subliniaza cei doi presedinti. Ei afirma ca doresc un "parteneriat pentru comert si investitii" intre Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite care "sa creeze un nivel mai mare de schimburi, mai multe locuri de munca si posibilitatea unor exporturi, in special in privinta intreprinderilor mici din tarile noastre".

In opinia lor, relatia bilaterala in acest domeniu reprezinta "aproximativ un milion de locuri de munca in ambele tari".

Vizita lui Hollande incepe luni, cu un "pelerinaj", impreuna cu Obama, la sursele prieteniei dintre Washington si Paris, in Virginia, de unde este originar Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite, care a fost ministru plenipotentiar la Paris inainte de izbucnirea Revolutiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Hollande catre Obama: Totul
Hollande catre Obama: Totul "converge" catre responsabilitatea regimului de la Damasc pentru atentat

Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o ancheta a unei echipe a Natiunilor Unite in zona de la periferia Damascului unde exista suspiciuni ca a avut loc un atac cu arme chimice, relateaza AFP.

Francois Hollande a facut o greseala de formulare in scrisoarea de felicitare trimisa lui Obama
Francois Hollande a facut o greseala de formulare in scrisoarea de felicitare trimisa lui Obama

Scrisoarea de felicitare pe care presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a trimis-o lui Barack Obama contine o expresie incorecta, devenind un subiect de comentarii pe site-urile de socializare.

Casa Alba: Alianta dintre SUA si Franta ramane puternica dupa victoria lui Francois Hollande
Casa Alba: Alianta dintre SUA si Franta ramane puternica dupa victoria lui Francois Hollande

Casa Alba a afirmat ca alianta dintre Statele Unite si Franta ramane "la fel de puternica" dupa victoria socialistului Francois Hollande la alegerile prezidentiale de duminica, in fata presedintelui in exercitiu, conservatorul Nicolas Sarkozy.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.