Francezii au refuzat sa scoata vinul din meniu. Cina oficiala dintre Francois Hollande si Hassan Rouhani, anulata
Palatul Elysee a ales sa anuleze o cina oficiala intre presedintele Francois Hollande si presedintele Hassan Rouhani dupa ce delegatia iraniana a cerut ca meniul sa nu contina alcool si sa aiba mancare "halal".
Potrivit Tele France 1, delegatia iraniana i-a cerut celei franceze sa nu includa in meniu alcool la un dineu oficial intre cei doi sefi de stat. Spre deosebire de italieni care nu doar ca s-au conformat, insa au ales si sa acopere celebrele nuduri de la Muzeul Capitoliului din Roma, francezii au refuzat.
Oficialii francezi au insistat sa serveasca mancare traditionala si vin si au spus ca un meniu "prietenos Iranului" se loveste de valorile Republicii Franceze. Palatul Elysee a mai propus un mic dejun care a fost insa refuzat de Iran ca fiind "prea ieftin", potrivit RTL.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Presedintele iranian Rohani vrea sa "intoarca pagina" printr-o "relatie noua" intre Iran si Franta
Presedintele iranian Hassan Rohani a indemnat joi Parisul sa “intoarca pagina” vechilor “resentimente”, pentru “a deschide o relatie noua” intre Franta si Iran, informeaza AFP.
“Suntem gata sa intoarcem pagina pentru o relatie noua intre tarile noastre”, a declarat Rohani in fata oamenilor de afaceri francezi si iranieni participanti la o reuniune organizata de MEDEF (Miscarea intreprinderilor din Franta), la care participa premierul socialist francez Manuel Valls.
Dupa revolutia islamica din 1979, relatiile dintre Teheran si Paris au traversat numeroase crize, pana la aplanarea lor obtinuta in urma acordului international semnat in iulie 2015, pe marginea programului nuclear iranian.
Sosit miercuri seara la Paris, pe fondul criticilor formulate de asociatiile pentru apararea drepturilor omului, Rohani isi va incheia vizita joi seara, dupa o intrevedere si semnarea mai multor acorduri cu omologul sau francez Francois Hollande.
Problema drepturilor omului in Iran nu va fi ignorata, insa ea nu va face obiectul niciunui comentariu public, a precizat o sursa franceza.
Potrivit Amnesty International, republica islamica Iran este tara care executa cei mai multi minori, in timp ce organizatia Reporteri fara Frontiere a denuntat Iranul ca fiind “una dintre cele mai mari inchisori din lume pentru jurnalisti”.
Depasind zeci de ani de izolare, prin intrarea in vigoare a acordului pe marginea programului nuclear iranian si ridicarea sanctiunilor internationale, Iranul, tara cu 79 de milioane de locuitori, se deschide industriilor occidentale, iar Parisul intentioneaza sa ia parte activa la acest proces.
Constructorul francez de automobile PSA Peugeot Citroen si-a oficializat joi revenirea extrem de asteptata in Iran, via unei co-intreprinderi cu Iranul, “Khodro”, care ar putea investi pana la 400 de milioane de euro in urmatorii cinci ani.
In plan diplomatic, aceasta vizita, planificata initial sa aiba loc in urma cu doua luni insa amanata din cauza atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, va fi dovada concreta, potrivit declaratiilor lui Hollande, ca “revenirea Iranului pe scena internationala este de acum posibila”.
Actor major in criza siriana, Iranul il sustine in mod consecvent pe presedintele Bashar al-Assad, a carui plecare de la putere este ceruta inclusiv de Paris. Teheranul a dezmintit mereu ca a trimis combatanti in Siria, insa Hezbollahul siit libanez, sustinut de Iran, a recunoscut ca a trimis acolo combatanti pentru a sustine regimul Al-Assad.