Fotografia falsă care a păcălit presa. Ce se ascunde în spatele imaginii cu ”Babchenko mort”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 31 Mai 2018 09:33
Categorie: Stiri externe

O fotografie falsă, despre care se presupune că a fost înscenată de servicile de securitate din Ucraina, a fost cea care i-a făcut pe mulți jurnaliști internaționali să creada că Arkady Babchenko a fost asasinat în Kiev pe 29 mai.

Pe 29 mai, pe Twitter, imediat după vestea că jurnalistul rus, Arkady Babchenko, a fost asasinat la Kiev, în apartamentul său, a început să circule o fotografie cu un bărbat, prăbușit la podea, într-o baltă de sânge, împușcat de trei ori în spate, relatează Radio Free Europe. Presa din toată lumea a relatat despre asasinatul lui Arkady Babchenko iar Ucraina a învinuit oficial Guvernul rus.

Fotografia a apărut pentru prima dată pe pagina de Facebook a unui fost reporter ucrainean care lucrează pentru o firmă de consultanță, obscură, din Washington.

Nu se stie cu siguranță cine a pus la cale imaginea și cine este de fapt în ea. Fotografia a început să circule pe social media întâi printre jurnaliștii ruși și ucraineni, apoi a fost distribuită și de reporteri occidentali.

Yevhen Lauer, cel care a publicat-o inițial, a susținut că a primit-o de la o sursă din poliția ucraineană fără a o identifica. El este bănuit că ar fi colaborat prin intermediul companiei Trident Group LLC cu serviciul de securitate ucrainean SBU pentru a face credibilă falsa moarte.

După dezvăluirea înscenării, Yevhen Lauera refuzat să comenteze de unde avea de fapt poza și cine a realizat-o. Fotografia a creat însă durere și revoltă printre mulți dintre colegii de breaslă a lui Arkady Babchenko.

În timp ce oficialii ucraineni insistă că operațiunea cu falsul asasinat a reușit să prevină uciderea jurnalistului și să dezvăluie implicarea serviciilor de informații rusești, jurnaliști din toată lumea au condamnat ”păcăleala”. Aceștia susțin că episodul acesta va fi folosit pentru a slăbi credibilitatea organizațiilor media și a poliției.

De exemplu, un cont pro-rus pe Twitter a distribuit imaginea cu mesajul: ”Data următoare când o să-mi aratați imagini din Siria ale ”Căștilor Albe” vă voi arata imaginea cu Arkady Babchenko mort, ucis de Putin. Ucraina a învins tot jurnalismul, niciodată să nu ai încredere în articole și poze emoționale.”

Reacții ale jurnaliștilor occidentali pe Twitter
:

- Lindsey Hilsum, Channel 4 News: ”De fiecare dată când un jurnalist va fi ucis, cei responsabili își vor dezlănțui armata de boți și propagandiști care vor spune că este fake news. Mulțumim serviciilor de securitate din Ucraina. Este de ajutor celor care le pasă de siguranța jurnaliștilor.”

-Joshua Yaffa, New Yorker: ”Oricât s-a câștigat prin această cascadorie, mă tem că mai mult s-a pierdut. Triumful oglinzilor deformatoare, a falsificărilor, care dăunează încrederii în presă, poliție, în toată lumea.”

-Shaun Walker, The Guardian: ”Am învățat să nu am încredere în autoritățile ucrainene cu privire la războiul informatic din Donbas, însă am asumat că o confirmare oficală este solidă. Îmi cer scuze”

-Christophe Deloire, reporteri fără Frontiere: ”Este nevoie de un singur caz de acest gen ca să semeni îndoială pentru toate asasinările politice.”

-Edward Lucas, The Times: ”Sunt bucuros că Arkady Babchenko este în viață și că SBU a capturat asasinii ruși. Tactic ar putea fi o mișcare genială, însă din ce am auzit până acum strategic este prost recomandată. Avem destule probleme cu știrile false ale Kremlinului, fără să le publicăm și pe ale noastre”

-Ben Aris, Daily Telegraph: ”Dacă înscenarea a fost un pariu pentru ca Rusia să apară într-o lumină proastă - SBU susține că a prins asasinii cu legături cu FSB/GRU - atunci a fost un rateu masiv. Uimitor că principalul în această poveste nu este conexiunea cu Rusia.”

-Mark Urban, BBC: ”O lovitură tactică pentru serviciile de securitate ucrainene - însă un dezastru ca strategie de război informatic, otrăvește adevărul.”

 

 

Momentul în care jurnalistul rus anunțat ”mort” apare viu în fața presei. ”Îmi cer iertare”
Jurnalistul rus Arkady Babchenko este în viață. Cum și-ar fi înscenat moartea
VIDEO PROTVPLUS.RO