Fostul prim-ministru Thaksin Shinawatra s-a întors în Thailanda după 15 ani petrecuți în exil
Fostul prim-ministru Thaksin Shinawatra s-a întors în Thailanda după 15 ani petrecuți în exil, cu doar câteva ore înainte de alegerile care vor decide cine va fi următorul lider al țării.
Cel mai popular lider ales al Thailandei a fost mult timp temut de regaliștii conservatori, care au sprijinit lovituri de stat militare și procese judiciare controversate în defavoarea sa, notează BBC.
Dar acum, magnatul din domeniul telecomunicațiilor s-a întors, probabil după ce a ajuns la o înțelegere secretă cu aceiași oameni care i-au desființat partidul printr-o lovitură de stat în 2014, fapt care l-a scăpat de închisoare.
El are de ispășit sentințe de până la 10 ani de închisoare în dosare penale despre care susține că au fost motivate politic.
Fostul premier a aterizat în capitala Bangkok la ora locală 09:00 cu un avion privat din Dubai via Singapore. Sute de susținători extaziați au aplaudat, au ținut discursuri și au cântat. Mulți dintre ei au călătorit peste noapte din nord-estul Thailandei - locul în care partidul său are cei mai mulți susținători - pentru a fi martori la acest moment.
Dar Thaksin nu a putut să-i salute. Flancat de cele două fiice și de fiul său, el a ieșit pentru scurt timp din terminalul aeroportului și și-a prezentat omagiile în fața unui portret al regelui și al reginei.
El a fost dus la Curtea Supremă, care va decide ce se va întâmpla cu sentințele de închisoare care i-au fost impuse în absența sa. Nimeni nu se așteaptă ca el să rămână mult timp în arest.
În fața aeroportului Don Mueang, Samniang Kongpolparn, în vârstă de 63 de ani, aștepta de luni seara să îl vadă pe Thaksin. Ea, la fel ca mulți dintre ceilalți susținători care s-au adunat acolo, a călătorit din provincia Surin din nord-est, ”bastionul” partidului dlui Thaksin în ultimele decenii.
"Este cel mai bun prim-ministru pe care l-am avut vreodată. Chiar dacă nu voi apuca să îl văd astăzi, am vrut totuși să vin să îi arăt sprijinul", a spus ea. "Sunt de acord să se împace cu guvernul pro-militar, altfel rămânem cu senatorii. Nu ne dorim asta".
Partidul Pheu Thai al Thaksin este așteptat să se alăture unui guvern de coaliție - un proces bizantin care, în trei luni, a făcut ca Thailanda să parcurgă un cerc complet.
Este adevărat că Pheu Thai are mâinile legate de senatul care NU a fost ales de popor, ci a fost numit. Este o ”mină constituțională” de 250 de locuri, plantată în peisajul politic thailandez de către junta militară care a condus timp de cinci ani după lovitura de stat din 2014.
Iar poziția de negociere a lui Pheu Thai a fost slăbită de performanța mai slabă decât se aștepta în alegeri, când a pierdut mult sprijin în favoarea mișcării Move Forward și a fost pentru prima dată retrogradat pe locul al doilea.
Senatorii, toți numiți în timpul juntei militare, au voie să se alăture celor 500 de deputați aleși pentru a vota pentru noul prim-ministru. Misiunea lor, puțin camuflată, este de a bloca orice partid care ar putea amenința status quo-ul - legătura dintre monarhie, armată și marile afaceri, care a dominat procesul decizional în Thailanda timp de decenii.
Nu este surprinzător faptul că au refuzat să susțină coaliția condusă de Move Forward cu partidul Pheu Thai, în ciuda majorității dominante a acesteia în camera inferioară.