Fostul președinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, invitat de onoare în Ungaria. Comunitatea evreiască maghiară, revoltată
Fostul președinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a fost invitat de onoare în Ungaria, unde a ținut un discurs la o universitate din Budapesta.
Într-un comunicat pentru Euronews, Ambasada Israelului în Ungaria a criticat inițiativa de a-l invita pe fostul președinte iranian, care neagă Holocaustul.
Ahmadinejad, cunoscut pentru ostilitatea sa față de Israel și pentru negarea Holocaustului, ținut două prelegeri la Universitatea Națională de Servicii Publice (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, sau NKE) marți și miercuri, la invitația decanului acesteia, Gergely Deli.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit ziarelor iraniene, NKE l-a invitat pe politician la o reuniune științifică pe tema "valorilor comune în mediul global".
Publicația persană Hammihan a notat că Ahmadinejad trebuia să vorbească în calitate de "invitat special" despre importanța abordării amenințărilor la adresa mediului.
Între timp, pe conturile de socializare iraniene au apărut imagini cu Ahmadinejad împreună cu Deli la Budapesta.
عکس یادگاری دکتر احمدی نژاد و دکتر گرگئی دلی رئیس دانشگاه لودوویکای مجارستان pic.twitter.com/7HWLToP2P3
— دولت بهار (@dolatebahar) May 7, 2024
Euronews a dezvăluit marți povestea și a încercat să contacteze universitatea în legătură cu vizita lui Ahmadinejad, dar nu a obținut niciun răspuns oficial.
Biroul de presă al NKE a declarat că nu dorește să facă niciun comentariu. În plus, Ministerul ungar al Afacerilor Externe nu a răspuns la solicitările de comentarii.
Vizita "ofensează grav" comunitatea evreiască maghiară
Între timp, Ambasada Israelului în Ungaria a reacționat la știre, declarând că vizita sa la Budapesta este o insultă la adresa "memoriei victimelor".
Într-o declarație pentru Euronews, aceasta a afirmat că vizita lui Ahmadinejad "jignește grav și calcă în picioare memoria celor aproximativ 600.000 de evrei maghiari care au fost uciși în timpul Holocaustului".
Potrivit declarației, fostul președinte iranian este "un autoproclamat negaționist al Holocaustului, care este direct responsabil pentru evenimentele care ridiculizează, depreciază și pun la îndoială Holocaustul și victimele sale", o referire la cele două zile de "Revizuire a Holocaustului: Global Vision", care a avut loc la Teheran în 2006.
De asemenea, ei subliniază că, în calitate de președinte iranian, Ahmadinejad a cerut în mod regulat distrugerea Israelului.
Asociația congregațiilor evreiești maghiare, Mazsihisz, a criticat, de asemenea, invitația adresată lui Ahmadinejad.
Într-o declarație, asociația a declarat că este de neînțeles faptul că conducerea Universității Naționale de Servicii Publice "i-a permis lui Ahmadinejad, care este antisemit până în măduva oaselor, să țină o prelegere la una dintre universitățile de elită din Ungaria".
"Nu este doar scandalos, ci și dureros că fostul președinte iranian se află la Budapesta chiar în zilele în care comunitatea evreiască maghiară își amintește de victimele [Holocaustului] de acum 80 de ani din această țară și de Auschwitz."
"Primirea lui Ahmadinejad la Budapesta jignește profund comunitatea evreiască maghiară, care își plânge morții uciși", a adăugat declarația.
Mazsihisz a cerut scuze din partea "conducerii NKE" față de "comunitatea evreiască maghiară jignită" și a cerut guvernului maghiar "să explice cum, în lumina excelentelor relații ungaro-israeliene și a politicii guvernului de sprijinire a comunității evreiești maghiare, a putut avea loc vizita lui Ahmadinejad în Ungaria".
Ahmadinejad, care a fost președinte al Republicii Islamice în perioada 2005-2013, nu este cunoscut ca un ecologist, ci mai degrabă pentru opiniile sale extremiste islamiste, antiamericane, împotriva Israelului și care neagă Holocaustul.
El a fost unul dintre susținătorii programului nuclear iranian, care a interzis inspectorilor ONU să viziteze instalațiile nucleare ale țării.
De asemenea, în timpul președinției sale, situația drepturilor omului și a minorităților din Iran s-a deteriorat dramatic.
În 2005, într-un discurs în care l-a lăudat pe revoluționarul islamic iranian Ayatollah Khomeini, care a fost primul lider suprem al Iranului din 1979, Ahmadinejad a anunțat că "Israelul trebuie să fie șters de pe hartă".
El a calificat în repetate rânduri Holocaustul drept un "mit" care a fost fabricat doar pentru ca poporul evreu să își poată crea propriul stat.
Sursa: Euronews
Etichete:
Dată publicare:
08-05-2024 19:48