Fostul premier Borut Pahor a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Slovenia
Fostul premier social-democrat Borut Pahor a creat o enorma surpriza, devansandu-l pe presedintele in exercitiu Danilor Turk (centru-stanga) in primul tur al alegerilor prezidentiale din Slovenia.
Slovenia este afectata de criza economica - cea mai grava din istoria sa, relateaza AFP.
Potrivit rezultatelor contabilizate de Comisia electorala dupa numarare a 99,91 la suta din voturi, Borut Pahor a obtinut 40 la suta din voturi fata de doar 35,84 la suta pentru actual presedinte.
Candidatul sustinut de partidul conservator aflat la putere, Milan Zver, este creditat cu 24,16 la suta din sondaje. Pentru toate institutele de sondaje, Danilo Turk era considerat favorit in aceste alegeri prezidentiale la care au fost chemati la urne 1,7 milioane de sloveni.
De la primele estimari date publicitatii, Borut Pahor, al carui Guvern a fost inlaturat de la putere la sfarsitul lui 2011 de o motiune de cenzura impotriva dureroasei sale reforme a pensiilor si a pietei muncii, a subliniat ca rezultatul ii "depaseste cu mult sperantele". "Cred ca mesajul acestui vot este clar: impreuna putem face mai mult decat ne imaginam", le-a spus el jurnalistilor.
La randul sau, Danilo Turk si-a ascuns cu greu dezamagirea, invocand o "participare slaba": potrivit cifrelor oficiale, aceasta a fost de doar 47,68 la suta, fata de 57,7 la suta la scrutinul din 2007.
"Este doar primul tur si este un avertisment lansat la adresa clasei politice de alegatorii dezamagiti de politica noastra", a declarat el. Pana la al doilea tur, "voi face totul pentru a demonstra diferentele conceptuale dintre mine si rivalul meu", a adaugat el.
Danilo Turk, in varsta de 60 de ani, fost profesor de drept care a lucrat ca diplomat la ONU, este sustinut de principalul partid de opozitie, Slovenia Pozitiva, al primarului capitalei Ljubljana, Zoran Jankovici (centru stanga).
Borut Pahor (49 de ani), are sprijinul formatiunii sale, Partidul Social-Democrat (SD), dar si al micului partid Lista cetatenilor, membru al coalitiei conservatoare liberale aflate la putere. Campania electorala nu a starnit interesul slovenilor, mai preocupati de somajul ridicat (11,6 la suta din populatia activa) si masurile de austeritate ale Guvernului de centru-dreapta al lui Janez Jansa.
Principalele sindicate au facut apel la o mare manifestatie la 17 noiembrie impotriva masurilor de austeritate, in special impotriva reducerii salariilor functionarilor si reducerii ajutoarelor sociale.
Slovenia, altadata elev model al clasei fostelor tari comuniste din UE, traverseaza cea mai grava criza economica din istorie, cu un somaj endemic, ceea ce ar putea face din aceasta, dupa Irlanda, Portugalia si Grecia, un candidat la colacul de salvare al UE, alaturi de Spania si Cipru.