Fostul director de campanie al lui Trump, în arest la domiciliu, cu o cauțiune de 10 milioane de $

paul manafort - 1
Getty

O judecătoare din Statele Unite a dispus luni plasarea în arest la domiciliu a lui Paul Manafort, fostul director de campanie al actualului președinte, Donald Trump, și a fixat o cauțiune de 10 milioane de dolari

Totodată, instanța a retras pașaportul lui Manafort, una din figurile centrale ale investigației privind presupusa ingerință rusă în alegerile din 2016, și a hotărât că acuzatul va putea părăsi locuința doar pentru a se prezenta în fața judecătorilor, a se întâlni cu avocatul său, a fi consultat medical sau a lua parte la activități religioase, relatează Agerpres.

Rick Gates, fostul asociat al lui Manafort, va trebui de asemenea să rămână în arest la domiciliu și să depună o garanție de 5 milioane de dolari. Ca și Manafort, Gates a trebuit să predea pașaportul și să promită că nu va încerca să obțină un altul pe durata procesului judiciar.

După anunțarea acestor hotărâri, la cererea judecătoarei, cei doi s-au ridicat în picioare, au ridicat mâna dreaptă și au jurat să respecte condițiile arestului și că înțeleg că vor pierde cauțiunea dacă nu respectă condițiile impuse. Manafort și Gates vor trebui să revină în fața instanței joi, 2 noiembrie.

Conform AFP și Reuters, care îl citează luni pe purtătorul de cuvânt al procurorului special responsabil cu ancheta asupra implicării Rusiei în campania prezidențială din SUA, fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, și asociatul acestuia, Richard Gates, sunt vizați de 12 capete de acuzare, printre care conspirație împotriva Statelor Unire ale Americii, nedeclararea unor conturi din străinătate și spălare de bani.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Acuzațiile sunt primele care au rezultat din ancheta ex-directorului FBI, actual procurorul special al Departamentului Justiției, Rober Mueller, numit în 2016 în acest post pentru a investiga presupusa ingerință a Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanței în favoarea lui Trump.

Paul Manafort și Rick Gates, adjunctul său în campania electorală, au fost puși sub acuzare vineri în Districtul Columbia, actul de inculpare fiind făcut public luni, după ce ei s-au predat FBI, a indicat procurorul special, într-un comunicat.

Lui Manafort și partenerului său de afaceri li se reproșează în principal activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acțiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 și cel puțin 2016.

'Actul de inculpare cuprinde 12 capete de acuzare: conspirație împotriva SUA, conspirație în vederea spălării de bani, neînregistrare ca agent în favoarea unei entități străine, fals în declarații și șapte capete de acuzare de nedeclarare de conturi deținute la bănci din străinătate', se arată în comunicat.

Paul Manafort (68 de ani) a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăți ilegale de milioane de dolari din partea unei formațiuni politice proruse din Ucraina.

FBI a percheziționat la sfârșitul lunii iulie una dintre reședințele sale și a confiscat documente.

Gates a fost mult timp partener de afaceri cu Manafort și are relații cu numeroși oligarhi ruși și ucraineni.

Actul de inculpare, care cuprinde 31 de pagini, nu face totuși nicio referire la campania prezidențială a lui Donald Trump și nici nu sugerează vreo înțelegere secretă între echipa candidatului republican și autoritățile ruse, care ar fi vizat influențarea pe căi ilegale a rezultatului scrutinului.

După anunțarea actului de inculpare care îi vizează pe Manafort și Gates, procurorul special al Departamentului Justiției a informat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a fost pus sub acuzare și a pledat vinovat pentru fals în declarații către anchetatorii FBI.

Prin aceste declarații, Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, 'a obstrucționat ancheta în curs a FBI cu privire la existența unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei și guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidențiale din 2016', menționează actul semnat de Robert Mueller.

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, și fostul său asociat Richard Gates s-au declarat luni nevinovați în cele 12 capete de acuzare la adresa lor în cadrul anchetei privind implicarea Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016, informează EFE.

Manafort și Gates au compărut luni în fața judecătoarei Deborah A. Robinson de la un tribunal din Washington D.C. și, într-o scurtă audiere, avocații lor au anunțat că cei doi se declară nevinovați în toate capetele de acuzare, între care se găsește delictul de "conspirație împotriva Statelor Unite".

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fostul director de campanie al lui Trump, acuzat de 12 infracțiuni, a pledat nevinovat. Reacția Casei Albe
Fostul director de campanie al lui Trump, acuzat de 12 infracțiuni, a pledat nevinovat. Reacția Casei Albe

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a ajuns luni la FBI după ce a fost somat să se predea autorităților federale, în cadrul anchetei asupra implicării Rusiei în campania prezidențială din SUA.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.