Foşti diplomaţi cer suspendarea Rusiei și o acuză de o ”strategie deliberată” de ţintire a civililor în război
Aproximativ 20 de foşti miniştri de Externe latino-americani îi cer secretarului general al ONU Antonio Guterres, într-o scrisoare deschisă, o suspendare a Rusiei din Adunarea Generală a ONU, relatează RFI.
Ei subliniază în scrisoare că lunile iulie şi august au fost cele mai sângeroase în Ucraina de la începutul războiului, mai ales în rândul civililor.
Dintre cei 10 582 de civili ucişi în Ucraina din februarie 2022, 84% au fost omorâţi în zone locuite, departe de liniile frontului, o dovadă a unei ”strategii deliberate a Rusie de a ţinti populaţia”, denunţă semnatarii scrisorii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ei subliniază că Moscova este un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU şi are, în această calitate, un mandat de menţinerea păcii în lume.
Încălcare ”monstruoasă” a Chartei ONU
Prin această încălcare ”monstruoasă” a Chartei ONU a ONU şi a Convenţiilor de la Geneva - care protejeează civilii pe timp de război - ”întregul edificiu al dreptului internţaional riscă să se transforme într-o cochilie goală”, scriu aceşti foşti miniştri de Externe, care recunosc că ”dezintegrarea” acestui sistem nu este nouă.
Ei arată cu degetul responsabilitatea Statelor Unite şi a războiaielor acestora în numele luptei împotriva terorismului şi citează crime de război comise în Fâşia Gaza şi Sudan ca exemplu al ”standardelor duble” care subminează dreptul internţaional.
”Normele nu trebuie să fie aplicate în mod selectiv”, în funcţie de preferinţe geopolitice sau ideologice, denunţă foştii şefi de deiplomaţie.
Ei cer o suspendare a Rusiei în Adunarea Generală a ONU - la fel ca suspendarea Africii de Sud - din 1974 şi până la sfârşitul apartheidului, 20 de ani mai târziu.