Fost sef al aviatiei militare britanice: Marea Britanie este la mila lui Vladimir Putin in caz de razboi
Marea Britanie nu s-ar putea apara in fata amenintarii militare venite din partea Rusiei, sustine un fost oficial de rang inalt din armata britanica, in publicatia The Times, relateaza The Independent.
Michael Graydon, fost sef din Royal Air Force (RAF), sustine ca Marea Britanie nu ar putea reactiona in fata unor atacuri ale Rusiei, "deoarece fortele de aparare au fost decimate".
"Suntem, mai mult sau mai putin, la mila lor. Avem doar doua baze in care detinem avioane Typhoon. Una este in Scotia, alta in Linconlnshire", a declarat pentru The Times Michael Graydon, un fost sef din aviatia britanica, relateaza The Independent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodata, Andrew Lambert, un fost oficial al aviatiei armate, a declarat pentru Daily Mail ca fortele aeriene britanice ar fi coplesite in cazul unor atacuri rusesti in serie, in ciuda tehnologiei avansate pe care o detin.
Declaratiile sunt facute in contextul in care autoritatile locale au dezvaluit, joi, ca avioane de vanatoare britanice au fost trimise miercuri sa intercepteze doua avioane militare ruse in largul coastelor peninsulei Cornwall (Anglia).
Bombardierele rusesti de tip Tupolev-95 au fost interceptate si escorate in afara zonei in care au fost semnalate, fara sa fi patruns in spatiul aerian britanic, relateaza Mediafax.
Premierul britanic David Cameron a minimalizat incidentul, declarand: "Rusii incearca doar sa demonstreze ceva si nu cred ca merita vreun raspuns. Cred ca acest incident demonstreaza de fapt ca dispunem de avioanele, pilotii si sistemele necesare pentru a apara Marea Britanie".
Insa, fostul oficial din fortele aeriene britanice il dezminte pe premier, dezvaluind ca numarul escadroanelor de vanatoare a fost redus drastic in ultimii ani, el ajungând de la 26 la sfarsitul Razboiului Rece la 7 in prezent.
Parlamentar polonez: Germania nu este destul de puternica sa-l influenteze pe Putin
Presedintele Dietei (Camera inferioara a Parlamentului polonez) Radoslaw Sikorski, un fost ministru de Externe, a declarat intr-un interviu pentru postul TVN24 ca, in opinia sa, "formatul Normandia" nu este "adecvat" pentru solutionarea conflictului din Ucraina, din cauza Germaniei.
"A existat un moment in care Moscova era pregatita sa revina la «formatul Geneva», care reuneste Rusia, Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana (UE). De ce nu s-a intâmplat acest lucru?", a declarat Sikorski intr-un interviu pentru postul polonez de televiziune, citat de Deutsce Welle, scrie Ukrinform.
"Eu cred ca acest lucru a fost o greseala din partea ucrainenilor", a continuat fostul ministru polonez de Externe.
In opinia sa, "formatul Geneva" este mai potrivit pentru solutionarea crizei ucrainene, iar in cadrul "formatului Normandia" - din care fac parte presedintii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Porosenko, francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel - initiativele de pace sunt promovate de catre Germania si Franta.
"Ar trebui sa-i fim recunoscatori cancelarului german Angela Merkel pentru faptul ca-si foloseste relatia cu presedintele (rus Vladimir) Putin in activitati de mentinere a pacii", a continuat Sikorski.
Insa, Germania nu este suficient de puternica sa influenteze comportamnetul lui Putin", a subliniat presedintele Dietei poloneze. In opinia sa, se apropie momentul in care Occidentul va intelege ca negocierile cu Rusia sunt inutile.
"Depinde de ceea ce va face Rusia", a apreciat Sikorski, subliniind ca, "daca va incepe asaltul asupra orasului Mariupol, se va clarifica totul".