Dmitri Medvedev: „Dușmanul nostru cerșea avioane, rachete, tancuri în străinătate. Cum ar trebui să răspundem?”

×
Codul embed a fost copiat

Forțele ruse au lansat o ofensivă majoră în Lugansk, în estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii. Potrivit acestuia, soldații lui Putin încearcă să înainteze spre vest, dar fără "prea mult succes" până acum.

După ce a mers la Bruxelles, președintele Zelenski susține că unii dintre liderii Uniunii Europene i-ar fi spus că sunt gata să livreze Kievului avioane, pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invadatorilor ruși. Cum Ucraina primește și tancuri de la aliații săi, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a răspuns imediat: "Rusia trebuie să fabrice cât mai multe tancuri".

Zelenski a fost aplaudat când sosea pentru poza de grup cu liderii Uniunii Europene. Din imagini se vede că singurul care nu ar fi bătut din palme a fost, premierul maghiar Viktor Orban. La întrevederea cu liderii Uniunii, Zelenski și-a reînnoit apelurile pentru arme dar si pledoaria pentru ca Ucraina să primească statut de candidat pentru aderare la blocul comunitar.

Zelenski spune că serviciile secrete ucrainene au descoperit planuri pentru destabilizarea situației din Moldova, la fel cum Kremlinul a încercat să facă și în Ucraina.

Volodimir Zelenski: „Recent, am vorbit cu președintele Republicii Moldova, doamna Sandu, și am informat-o că serviciile noastre de informații au reușit să intercepteze un plan detaliat rusesc de distrugere a situației politice din Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și prin ce acțiuni vor încerca să destabilizeze ordinea democratică a țării, pentru a obține controlul asupra Moldovei."

Mai devreme, același Zelenski a avut un discurs istoric, în Parlamentul European.

Volodimir Zelenski: „Ei (n.r. rușii) încearcă să distrugă stilul de viață ucrainean și european, cu un război total. Cu ce scop? Să distrugă modul european de viață, după ce încearcă să distrugă stilul de viață ucrainean. Nu vom permite. Pentru a putea duce acest război, Kremlinul, într-un mod absolut cinic, consecvent, pas cu pas, an de an, a distrus ceea ce considerăm, și noi, că voi, ca fiind baza Europei noastre."

Zelenski le-a vorbit parlamentarilor britanici și a cerut avioane moderne de luptă, însa, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, le-a spus reporterilor că nu va exista un transfer imediat de aparate de luptă în Ucraina. Și că este mai realist și mai productiv ca partenerii Ucrainei să se gândească la livrarea de avioane ca la un obiectiv pe termen lung.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a declarat că Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă o confruntare directă între Rusia și NATO, cu activarea Articolului 5, din cauza livrării de avioane Ucrainei. Lucru subliniat și de la Kremlin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Considerăm că este o implicare crescândă a Marii Britanii, Franței și Germaniei în conflictul dintre Rusia și Ucraina, iar limita dintre implicarea lor directă și cea indirectă dispare. Nu putem decât să ne exprimăm regretul în acest sens și să afirmăm că astfel de acțiuni întreprinse de țările pe care le-am menționat duc la escaladarea tensiunilor, extind conflictul și îl fac și mai dureros și mai chinuitor pentru Ucraina. Asemenea acțiuni nu vor schimba cursul conflictului și nici nu vor deraia cursul pe care țara noastră îl urmează pentru atingerea scopurilor operațiunii militare speciale."

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate: „Dușmanul nostru (n.r. Volodimir Zelenski) cerșea ieri avioane, rachete, tancuri în străinătate. Cum ar trebui să răspundem? Este clar, este firesc pentru noi să creștem producția de diverse tipuri de arme și echipamente militare, inclusiv tancuri moderne."

Vladimir Putin: „În prezent, multe dintre companiile globale, părăsesc piața noastră sub presiunea guvernelor lor. Le urez toate cele bune! Dar, ele sunt cele care suferă pierderi majore pentru că au pierdut piața noastră."

Între timp - observă în evalurea sa Institutul american pentru studiul războiului - armata rusă ar fi preluat inițiativa pe câmpul de luptă din Ucraina pentru prima dată din august. Trupele lui Vladimir Putin ar fi lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, însă, deocamdată, forțele ucrainene îi împiedică pe invadatori să obțină un succes semnificativ.

În război, zonele cele mai fierbinți rămân în est la Bahmut, dar și la Vulhedar.

Soldat ucrainean: „Și astăzi, inamicul a încercat să ne străpungă apărarea. Dar nu a reușit. Am respins asaltul infanteriei, și acum încearcă iar să ne suprime cu bombardamente de artilerie."

Acolo, apărătorii rezistă folosind armele americane și transportoare blindate care fac faţă la lovitura directă a unui tanc.

Soldat ucrainean:Le ador pe cele americane (n.r. mitraliere). Sunt produse în singura fabrică din SUA. Le primesc pușcașii marini, și acum și noi. Inamicul le-a remarcat și le inspiră un soi de teamă. Trag cu tot ce au asupra acestor blindate. Odată au lansat o jumătate in încărcătura Grad (n.r. proiectile reactive multiple). Au tras și cu tunul de pe un tanc și personalul a supraviețuit. Cu asemenea blindate putem să respingem atacurile."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
Citește și...
China mobilizează forțe militare la granița cu Rusia. La ce trebuie să ne așteptăm
China mobilizează forțe militare la granița cu Rusia. La ce trebuie să ne așteptăm

Un expert militar din Ucraina a anunțat că Beijingul a început să își desfășoare forțele militare în apropierea graniței cu Rusia.

Medicul Casei Albe anunță că Joe Biden
Medicul Casei Albe anunță că Joe Biden "continuă să fie apt" pentru funcția de președinte al SUA

Preşedintele SUA, Joe Biden, 81 de ani, face exerciţii fizice cel puţin cinci zile pe săptămână şi este "apt pentru serviciu", a anunțat, miercuri, medicul Casei Albe.

 

Guvernul Coreei de Sud amenință sute de medici aflați în grevă că li se vor retrage licențele de muncă. „Este o nebunie”
Guvernul Coreei de Sud amenință sute de medici aflați în grevă că li se vor retrage licențele de muncă. „Este o nebunie”

Guvernul Coreei de Sud amenință că va lua măsuri legale împotriva a mii de medici debutanți aflați în grevă și le va retrage licențele medicale dacă nu se vor întoarce la muncă joi.

 

Recomandări
Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”
Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”

Vladimir Putin s-a adresat, joi, Adunării Federale în faţa căreia a rostit discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii - va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.

Alte două incidente grave au avut loc la metrou în luna februarie. Mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri
Alte două incidente grave au avut loc la metrou în luna februarie. Mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri

Accidentul produs marți seară la stația de metrou Timpuri Noi nu este singular, ci au mai avut loc două incidente în luna februarie. În prezent, mecanici Metrorex sunt cercetați pentru abateri, scrie clubferoviar.ro.

Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”
Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”

Un bărbat din Reşiţa susţine că s-a trezit cu poliţiştii de la trupele speciale la uşă, în dimineaţa de 23 februarie, şi că aceştia l-au pus pe burtă, i-au pus pistolul la cap şi l-au ameninţat în faţa copilului său, care are patru ani.