Dmitri Medvedev: „Dușmanul nostru cerșea avioane, rachete, tancuri în străinătate. Cum ar trebui să răspundem?”

×
Codul embed a fost copiat

Forțele ruse au lansat o ofensivă majoră în Lugansk, în estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii. Potrivit acestuia, soldații lui Putin încearcă să înainteze spre vest, dar fără "prea mult succes" până acum.

După ce a mers la Bruxelles, președintele Zelenski susține că unii dintre liderii Uniunii Europene i-ar fi spus că sunt gata să livreze Kievului avioane, pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invadatorilor ruși. Cum Ucraina primește și tancuri de la aliații săi, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a răspuns imediat: "Rusia trebuie să fabrice cât mai multe tancuri".

Zelenski a fost aplaudat când sosea pentru poza de grup cu liderii Uniunii Europene. Din imagini se vede că singurul care nu ar fi bătut din palme a fost, premierul maghiar Viktor Orban. La întrevederea cu liderii Uniunii, Zelenski și-a reînnoit apelurile pentru arme dar si pledoaria pentru ca Ucraina să primească statut de candidat pentru aderare la blocul comunitar.

Zelenski spune că serviciile secrete ucrainene au descoperit planuri pentru destabilizarea situației din Moldova, la fel cum Kremlinul a încercat să facă și în Ucraina.

Volodimir Zelenski: „Recent, am vorbit cu președintele Republicii Moldova, doamna Sandu, și am informat-o că serviciile noastre de informații au reușit să intercepteze un plan detaliat rusesc de distrugere a situației politice din Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și prin ce acțiuni vor încerca să destabilizeze ordinea democratică a țării, pentru a obține controlul asupra Moldovei."

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Mai devreme, același Zelenski a avut un discurs istoric, în Parlamentul European.

Volodimir Zelenski: „Ei (n.r. rușii) încearcă să distrugă stilul de viață ucrainean și european, cu un război total. Cu ce scop? Să distrugă modul european de viață, după ce încearcă să distrugă stilul de viață ucrainean. Nu vom permite. Pentru a putea duce acest război, Kremlinul, într-un mod absolut cinic, consecvent, pas cu pas, an de an, a distrus ceea ce considerăm, și noi, că voi, ca fiind baza Europei noastre."

Zelenski le-a vorbit parlamentarilor britanici și a cerut avioane moderne de luptă, însa, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, le-a spus reporterilor că nu va exista un transfer imediat de aparate de luptă în Ucraina. Și că este mai realist și mai productiv ca partenerii Ucrainei să se gândească la livrarea de avioane ca la un obiectiv pe termen lung.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a declarat că Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă o confruntare directă între Rusia și NATO, cu activarea Articolului 5, din cauza livrării de avioane Ucrainei. Lucru subliniat și de la Kremlin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Considerăm că este o implicare crescândă a Marii Britanii, Franței și Germaniei în conflictul dintre Rusia și Ucraina, iar limita dintre implicarea lor directă și cea indirectă dispare. Nu putem decât să ne exprimăm regretul în acest sens și să afirmăm că astfel de acțiuni întreprinse de țările pe care le-am menționat duc la escaladarea tensiunilor, extind conflictul și îl fac și mai dureros și mai chinuitor pentru Ucraina. Asemenea acțiuni nu vor schimba cursul conflictului și nici nu vor deraia cursul pe care țara noastră îl urmează pentru atingerea scopurilor operațiunii militare speciale."

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate: „Dușmanul nostru (n.r. Volodimir Zelenski) cerșea ieri avioane, rachete, tancuri în străinătate. Cum ar trebui să răspundem? Este clar, este firesc pentru noi să creștem producția de diverse tipuri de arme și echipamente militare, inclusiv tancuri moderne."

Vladimir Putin: „În prezent, multe dintre companiile globale, părăsesc piața noastră sub presiunea guvernelor lor. Le urez toate cele bune! Dar, ele sunt cele care suferă pierderi majore pentru că au pierdut piața noastră."

Între timp - observă în evalurea sa Institutul american pentru studiul războiului - armata rusă ar fi preluat inițiativa pe câmpul de luptă din Ucraina pentru prima dată din august. Trupele lui Vladimir Putin ar fi lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, însă, deocamdată, forțele ucrainene îi împiedică pe invadatori să obțină un succes semnificativ.

În război, zonele cele mai fierbinți rămân în est la Bahmut, dar și la Vulhedar.

Soldat ucrainean: „Și astăzi, inamicul a încercat să ne străpungă apărarea. Dar nu a reușit. Am respins asaltul infanteriei, și acum încearcă iar să ne suprime cu bombardamente de artilerie."

Acolo, apărătorii rezistă folosind armele americane și transportoare blindate care fac faţă la lovitura directă a unui tanc.

Soldat ucrainean:Le ador pe cele americane (n.r. mitraliere). Sunt produse în singura fabrică din SUA. Le primesc pușcașii marini, și acum și noi. Inamicul le-a remarcat și le inspiră un soi de teamă. Trag cu tot ce au asupra acestor blindate. Odată au lansat o jumătate in încărcătura Grad (n.r. proiectile reactive multiple). Au tras și cu tunul de pe un tanc și personalul a supraviețuit. Cu asemenea blindate putem să respingem atacurile."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.