Iranul avertizeaza SUA sa nu intervina militar in Siria. Miscari de trupe in Marea Mediterana

×
Codul embed a fost copiat

Pentagonul a inceput mobilizarea fortelor in apropierea Siriei, in vederea unei eventuale interventii militare in aceasta tara, sugereaza secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de BBC News online.

Acuzatii de genocid in Siria. 1.300 de persoane, printre care femei si copii, ucise in urma unui atac chimic

UPDATE 15:00 Iranul, principalul aliat regional al Siriei, atribuie atacul cu arme chimice de la Damasc insurgentilor subordonati opozitiei, avertizand Statele Unite sa nu intervina militar, relateaza AFP.

"Suntem foarte preocupati de informatiile referitoare la utilizarea armelor chimice in Siria si condamnam ferm folosirea acestui tip de armament. Exista dovezi ca grupuri teroriste au comis acest atac", a declarat Abbas Araghchi, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe.

"Nu exista nicio aprobare internationala pentru o interventie in Siria. Transmitem un avertisment in legatura cu orice actiune sau chiar declaratie in acest sens, care nu ar face decat sa intensifice tensiunile in regiune. Sper ca liderii de la Casa Alba vor da dovada de suficienta intelepciune pentru a nu intra intr-o situatie periculoasa", a atras atentia oficialul iranian.

Citește și
Vladimir Putin
Rusia sustine ca presupusul atac chimic din Siria este "o provocare planuita de mult"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Declaratiile provocatoare ale liderilor americani si trimiterea de nave militare nu contribuie in niciun fel la rezolvarea problemelor, ci fac si mai periculoasa situatia din regiune. Criza din Siria nu are o solutie militara, se poate rezolva doar prin mijloace pasnice si prin dialog", adauga oficialul de la Teheran.

UPDATE 14:10: Toate informatiile arata ca regimul sirian a comis un atac cu arme chimice, zilele trecute, la Damasc, afirma ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, aflat în vizita în Cisiordania.

"Toate informatiile de care dispunem arata ca la Damasc a fost comis un atac cu arme chimice si ca la originea acestuia este regimul Bashar Al-Assad", a continuat Fabius, desi Statele Unite si ONU au comunicat ca deocamdata nu se poate spune cu certitudine daca în Siria a avut loc un atac cu arme chimice.

"Informatiile pe care le avem demonstreaza ca masacrul chimic a fost atat de grav incat nu putem ramane pasivi, ci trebuie sa avem o reactie puternica", a spus el, conform AFP.

Regimul Bashar al-Assad afirma ca fortele insurgente subordonate opozitiei au utilizat arme chimice la Damasc.

"O unitate a armatei siriene a fost incercuita in zona Jobar din Damasc, iar teroristii au utilizat arme chimice", anunta Televiziunea de stat siriana, subordonata regimului.

"Numerosi militari se numara printre persoanele care s-au asfixiat în cartierul Jobar", situat la periferia capitalei siriene, precizeaza postul public de televiziune.

Opozitia siriana sustine ca fortele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldandu-se, potrivit insurgentilor, cu peste 1.000 de morti. Armata siriana a dezmintit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orasului Damasc.

Rusia a atribuit insurgentilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmand ca este un act de manipulare în scop propagandistic.

"Opozitia siriana refuza sa ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce in ce mai multe dovezi ca este vorba de un act criminal planuit cu mult inainte, un act provocator.

Pe Internet, relatarile despre incident circulau cu cateva ore inainte de asa-numitul atac. Este o actiune premeditata", a reactionat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

"In contextul acestui nou val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU si de utilizare a fortei sunt inaccceptabile", insista Ministerul rus de Externe.

ora 11:25:

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, nu a oferit detalii, dar Fortele Navale americane isi consolideaza prezenta in estul Marii Mediterane.

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri ca informatiile privind utilizarea de arme chimice in Siria sunt o sursa de "grave preocupari".

Chuck Hagel a declarat ca Barack Obama a cerut Pentagonului sa prezinte optiunile pentru criza din Siria, pe fondul presiunilor pentru o interventie americana.

Iranul admite utilizarea de arme chimice in Siria. Atacul este atribuit insurgentilor

"Departamentul Apararii are responsabilitatea de a-i furniza presedintelui toate optiunile in cazuri de urgenta. Acest lucru necesita repozitionarea fortelor pentru a fi la dispozitia optiunii presedintelui", a explicat Hagel.

Oficiali din cadrul Pentagonului au anuntat ca o a patra nava militara americana, dotata cu rachete de croaziera, a fost transferata in estul Marii Mediterane.

Insa o interventie militara in Siria probabil nu va putea avea loc fara acordul Rusiei, principalul sustinator al regimului Bashar Al-Assad.

Rusia a atribuit insurgentilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmand ca este un act de manipulare in scop propagandistic.

"Opozitia siriana refuza sa ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce in ce mai multe dovezi ca este vorba de un act criminal planuit cu mult inainte, un act provocator. Pe Internet, relatarile despre incident circulau cu cateva ore inainte de asa-numitul atac. Este o actiune premeditata", a reactionat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Regimul Bashar al-Assad atribuie insurgentilor atacul cu arme chimice de la Damasc

"In contextul acestui nou val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU si de utilizare a fortei sunt inaccceptabile", insista Ministerul rus de Externe. Opozitia siriana sustine ca fortele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice in apropiere de Damasc, atacul soldandu-se, potrivit insurgentilor, cu 1.300 de morti.

Armata siriana a dezmintit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orasului Damasc.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict armat intre fortele insurgente ale opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad.

Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de cel putin 100.000 de morti.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
"Mama care isi strange in brate copiii morti". Opozitia din Siria publica imagini coplesitoare

Situatia din Siria tinde sa atinga cotele unui genocid, termen tot mai des folosit de presa din strainatate, mai ales in urma atacului chimic de miercuri, in urma caruia circa 1.300 de persoane au murit.

Rusia sustine ca presupusul atac chimic din Siria este
Rusia sustine ca presupusul atac chimic din Siria este "o provocare planuita de mult"

Suspiciunile privind atacul cu arme chimice din regiunea Damasc reprezinta "o provocare planuita de mult timp", acuza Rusia, unul dintre principali aliati ai regimului Bashar Al-Assad, relateaza AFP.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.