Fortareata lui Osama bin Laden a cazut in mainile ISIS. De vina ar fi decizia de a lansa "mama tuturor bombelor"


Ultimul update: Sambata 17 Iunie 2017 07:16
Data publicarii: Miercuri 14 Iunie 2017 17:11
Categorie: Stiri externe
Tora Bora, pestera in care se ascundea Osama bin Laden

Luptatorii jihadisti au reusit sa captureze cea mai mare parte a regiunii Tora Bora din Afganistan, controlata pana acum de talibani.

Regiunea muntoasa Tora Bora, odinioara fortareata lui Osama bin Laden, a cazut in mainile jihadistilor in noaptea de marti spre miercuri, dupa o batalie de o saptamana cu talibanii, care controlau pana acum zona. Fortele guvernamentale au confirmat informatia, spunand ca au aflat de victoria ISIS de la liderii triburilor din zona.

„Talibanii au fugit la adapostul noptii si ne-au lasat prada ISIS cu femeile si copii nostri”, spune Juma Gul, conducatorul unui trib din zona. „Nu ne putem lupta cu ei”.

Un lider militar local a afirmat ca ofensiva ISIS a fost declansata de decizia americana de a lansa „mama tuturor bombelor”, cea mai puternica bomba conventionala din lume (foto jos), asupra unui sistem de tuneluri folosit de ISIS in Afganistan.

Ca urmare, jihadistii s-au mutat in pesterile din Tora Bora, mai usor de aparat si aflate in apropiere. In plus, dupa capturarea fostei fortarete a lui bin Laden, ei au lansat un atac asupra regiunii Pachiragam, controlata de fortele guvernamentale.

Ministrul Apararii spune insa ca nu e ingrijorat si a soldatii sai „vor zdrobi” ISIS, ca si pana acum. Teoretic, bomba americana ar fi decapitat gruparea islamista din Afganistan, explozia ucigandu-l inclusiv pe emirul „Statului Islamic in Khorasan”, seicul Abdul Hasib.

Practic, insa, seful Pentagonului, generalul James Mattis, a recunoscut ca ca SUA nu castiga razboiul impotriva insurgentilor din Afganistan si a promis o noua strategie. Americanii lupta aici atat cu talibanii, cat si cu ISIS, in vreme ce guvernul de la Kabul colaboreaza informal cu talibanii, care sunt ajutati in secret si de Rusia, potrivit Pentagonului.

 

Sursa: New York Times

VIDEO PROTVPLUS.RO