Presedintele Statelor Unite, dat in judecata de aproape 200 de congresmeni. "Nu facem asta din placere, dar nu avem de ales"

Donald Trump pe scara avionului
Getty

Aproape 200 de congresmeni il dau in judecata pe Donald Trump pentru ca ar fi primit plati din partea unor guverne straine.

Aproape 200 de democrati din Congresul american si-au unit fortele pentru a demara un proces impotriva presedintelui Donald Trump, pentru ca ar fi primit plati din partea guvernelor straine, prin intermediul afacerilor sale, dupa investirea in functie, relateaza BBC News. Cel putin 30 de senatori si 166 de membri ai Camerei Reprezentilor sunt implicati.

Reclamantii il acuza pe Trump ca a incalcat o prevedere a Constitutiei ce interzice primirea de daruri fara aprobarea Congresului. Potrivit lor, acesta este cel mai mare numar de congresmeni din istorie care dau in judecata un presedinte. “Presedintele Trump are conflicte de interese in cel putin 25 de tari si se pare ca foloseste Presedintia pentru a-si maximiza profiturile”, a spus reprezentantul John Conyers.

“Nu facem acest lucru din placere sau pentru partid, ci pentru ca presedintele Trump nu ne-a lasat nicio optiune”, a adaugat el.

Mai multi oficiali, inclusiv procurorii generali din Maryland si Washington DC, dar si companii private l-au dat in judecata pe Trump in acelasi dosar.

Citește și
sedinta Guvern SUA
Ode la Casa Alba, la prima sedinta a Guvernului complet: "Multumesc, domnule Trump. E o onoare sa va slujesc"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Casa Alba a negat acuzatiile. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Sean Spicer, a spus ca “politica de partid” s-ar putea afla in spatele proceselor. Departamentul de Justitie a refuzat sa comenteze cel mai recent proces initiat de congresmeni, dar a avertizat anterior ca este neconstitutional ca cineva sa il dea in judecata pe presedinte in capacitate privata.

Organizatia lui Trump include peste 500 de entitati juridice, inclusiv hoteluri, terenuri de golf si cladiri de apartamente, dintre care multe au facut afaceri cu guvernele straine.

Printre elementele-cheie ale anchetei privind incasarile de la guvernele straine figureaza Trump International Hotel, deschis anul trecut de Trump in apropoere de Casa Alba. Pe langa problema platilor din strainatate, noua plangere subliniaza ca acest hotel reprezinta o problema de concurenta pentru hotelurile invecinate.

Washington Post citeaza mai multe exemple de tari straine care manifesta o preferinta pentru acest hotel, precum Kuwaitul, care a transferat acolo un eveniment prevazut initial la Four Seasons.

Trump a mers personal sa primeasca invitatii la hotel, dupa investirea in functie.

Arabia Saudita, destinatia primei vizite in strainatate a lui Trump, a inchiriat de asemenea camere la hotel, prin intermediar, dupa investirea in functie a liderului de la Casa Alba.

Turcia a organizat un eveniment sponsorizat de stat acolo luna trecuta, iar ambasadorul Georgiei a stat la hotel in aprilie.

In consecinta, hotelul ar putea atrage evenimente care ar fi fost organizate altfel la centrul de conventii din Washington sau la cel din Maryland detinute de stat, ale caror venituri merg la buget, spun procurorii.

In ianuarie, ONG-ul anticoruptie Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, sprijinit de juristi si specialisti in drept constitutional, au depus o plangere similara la un tribunal federal din New York, bazandu-se pe aceeasi clauza. Insa noua plangere este prima prezentata de entitati guvernamentale.

Dupa ce a fost investit in functie, in luna ianuarie, Trump le-a incredintat fiilor sai controlul asupra functionarii afacerilor sale, dar si-a pastrat toate activele din cadrul Trump Organization. Mai mult, fiul sau, Eric, a dezvaluit ca il tine la curent pe tatal sau cu situatia grupului si se consulta cu acesta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mesajele postate de Trump pe Twitter ar putea fi pastrate in arhivele prezidentiale. Quigley:
Mesajele postate de Trump pe Twitter ar putea fi pastrate in arhivele prezidentiale. Quigley: "Trebuie tras la raspundere"

Mesajele lui Trump de pe Twitter ar putea fi arhivate, in baza "Legii COVFEFE".

Ode la Casa Alba, la prima sedinta a Guvernului complet:
Ode la Casa Alba, la prima sedinta a Guvernului complet: "Multumesc, domnule Trump. E o onoare sa va slujesc"

Prima sedinta a Guvernului Trump in formula completa a inceput printr-un concurs de ode si un torent de multumiri adresate liderului de la Casa Alba.

Presedintele Donald Trump, urmarit in justitie in 2 state americane. Ce prevedere din Constitutia SUA ar fi incalcat
Presedintele Donald Trump, urmarit in justitie in 2 state americane. Ce prevedere din Constitutia SUA ar fi incalcat

Liderul de la Casa Alba are probleme cu procurorii, care il acuza de incalcari extrem de grave ale Constitutiei.

Glumele aparute pe internet dupa intalnirea de la Casa Alba:
Glumele aparute pe internet dupa intalnirea de la Casa Alba: "Iohannis vorbeste engleza mai bine ca Trump"

Intalnirea dintre Klaus Iohannis si Donald Trump a fost si prilej de amuzament pe retelele de socializare. Iata cateva dintre glumele si meme-urile care s-au viralizat.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.