FMI spune ca bancile au nevoie de 200 de miliarde de euro, dar e acuzat ca "induce in eroare"

Lagarde

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca bancile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro, in urma pierderilor generate de expunerea pe datorii de stat, a declarat o sursa europeana.

Oficialii europeni au reactionat vehement, considerand ca analiza FMI "induce in eroare", potrivit Financial Times, preluat de Reuters.

Doua surse oficiale au declarat pentru FT ca cifra de 200 miliarde euro reprezinta o estimare a impactului evaluarii expunerii pe obligatiunile de stat in functie de cotatiile din piete.

FMI va publica analiza in urmatoarele saptamani, in cadrul Raportului de Stabilitate Financiara Globala care va fi prezentat inainte de reuniunea anuala FMI-Banca Mondiala de la sfarsitul lunii septembrie.

FT mentioneaza ca cifra face parte dintr-un document aflat in lucru si ar putea fi modificata.

Citește și
Grecia
Intalnirea greilor de la Atena. FMI si UE decid daca grecii primesc a sasea transa din imprumut
FBI, despre Florin Duduianu, unul dintre cei mai periculoși interlopi ai României: „A fost o infracțiune gravă”

"Vederea FMI este distorsionata", a declarat pentru FT ministrul spaniol al Finantelor, Elena Salgado, adaugand ca Fondul a facut o eroare pentru ca a analizat doar pierderile potentiale, fara a lua in calcul detinerile de obligatiuni guvernamentale germane, ale caror preturi au crescut pe pietele secundare.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a fost criticata de oficialii europeni la inceputul acestei saptamani, dupa ce a afirmat, in weekend, la conferinta anuala a Federal Reserve din SUA, ca bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizari.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Dominique Strauss Kahn s-a intors la FMI in aplauzele tuturor fostilor colegi
Dominique Strauss Kahn s-a intors la FMI in aplauzele tuturor fostilor colegi

Fostul director al FMI, Dominique Strauss Kahn si-a cerut scuze fostilor colegi, in prima sa vizita la institutie, dupa ce a fost eliberat din arest. Toata lumea l-a primit cu caldura, aplaudandu-l minute intregi.

Intalnirea greilor de la Atena. FMI si UE decid daca grecii primesc a sasea transa din imprumut
Intalnirea greilor de la Atena. FMI si UE decid daca grecii primesc a sasea transa din imprumut

O misiune a FMI si Uniunii Europene se afla, astazi, in capitala Greciei pentru evaluarea trimestriala in urma careia urmeaza sa hotarasca daca statul elen va primi a sasea transa de imprumut din partea organismelor internationale, scrie Bloomberg.

Seful FMI:
Seful FMI: "Economia globala a intrat intr-o faza noua si periculoasa"

Bancile europene au nevoie de recapitalizare urgenta pentru a stopa raspandirea crizei datoriilor publice, precum si a celei financiare, spune Christine Lagarde, seful FMI, in unul dintre cele mai serioase avertismente date de un lider global pana acum.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.