Financial Times pune România pe lista tărilor unde independenţa justiţiei e pusă în pericol
România a fost enumerată alături de Ungaria, Bulgaria şi Polonia, printre ţările estice în care independenţa justiţiei este pusă în pericol, într-un editorial publicat în Financial Times.
Editorul pentru Europa al ziarului Financial Times, Tony Barber, este de părere că recentul conflict dintre Polonia şi Uniunea Europeană este o dovadă că tensiunile dintre ţările estice şi cele vestice ale UE sunt tot mai mari, relatează news.ro.
"Dacă acest conflict nu va fi rezolvat cât mai curând, s-ar putea ca cea mai mare problemă a Uniunii Europene în 2018 să fie tensiunile care se acumulează constant între est şi vest", consideră jurnalistul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Barber subliniază că Bulgaria, Ungaria, România şi Polonia sunt ţările estice care subminează principiile democratice sau fac mult prea puţin pentru a combate corupţia şi a menţine independenţa justiţiei.
De asemenea, cotele obligatorii de refugiaţi contribuie în opinia sa la conflictul dintre est şi vest, fiind o problemă sensibilă care vizează identitatea naţională, suveranitatea şi atitudinile publice faţă de Islam.
Bugetul pentru perioada 2021-2027 ar putea fi un alt declanşator pentru dispute. Ţările estice sunt cele care primesc cea mai mare parte din ajutoarele regionale distribuite în cadrul bugetului pentru perioada 2014-2020, iar ţările vestice consideră că aceste ajutoare ar trebui oferite pe baza angajamentului la valorile europene. Cu toate acestea, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că abia aşteaptă ca Polonia să nu mai depindă de fondurile europene, scrie Borner.