Fetiță în lacrimi la "înmormântarea" primului ghețar dispărut din cauza încălzirii globale
În Islanda, oficiali, activiști și localnici și-au luat adio, printr-o ceremonie simbolică, de la ceea ce a fost odată un ghețar, despre care ei susțin că a fost "ucis" de încălzirea globală.
Oamenii au venit în liniște până la locul în care a mai rămas doar o bucată din gheţarul Okjokull, primul gheţar din această insulă care a dispărut ca urmare a încălzirii globale.
Mai multe imagini de la înmormântare în galeria foto
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-au recitat poezii, s-au păstrat momente de reculegere și s-au rostit discursuri politice despre nevoia de acțiune imediată pentru oprirea schimbărilor climaterice. Mai mulți copii au fost surprinși cu lacrimi în ochi.
Geologii au pronunțat dispariția ghețarului, care se întindea cândva pe 15 kilometri pătrați, încă de acum un deceniu. Însă, duminică, au fost aduse, simbolic, certificatul de deces și o placă comemorativă. Din vechea denumire a rămas doar "OK", pentru că a fost eliminat cuvântul islandez pentru ghețar. Potrivit specialiștilor, întreaga masă de gheață din Islanda ar putea să dispară în 200 de ani.
Un mesaj cu titlul "A letter to the Future"(Scrisoare pentru viitor) a fost scris cu litere aurii în islandeză şi engleză pe placa comemorativ.
"Ok este primul gheţar islandez care şi-a pierdut statutul de gheţar. În următorii 200 de ani, toţi gheţarii noştri vor avea aceeaşi soartă. Am ridicat acest monument pentru a da de ştire că suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă şi de ceea ce este de făcut. Mai rămâne să o şi facem. 415 ppm CO2", scrie pe placă.
"Este vorba de primul monument dedicat unui gheţar dispărut din cauza efectelor schimbărilor climatice", a declarat în iulie Cymene Howe, profesoară de antropologie la Universitatea Rice din SUA şi promotoare a iniţiativei.
Potrivit cercetătorilor Cymene Howe şi Dominic Boyer, Islanda pierde aproximativ 11 miliarde de tone de gheaţă pe an. Oamenii de ştiinţă avertizează că 400 de gheţari din această insulă subarctică riscă să se topească în următorii 200 de ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!