Festivalurile indiene dăunează grav mediului înconjurător
Substanţe toxice provenite de la statuile idolilor hinduşi aruncaţi în apele râurilor şi lacurilor din India poluează mediul, ucigând peştii şi contaminând recoltele de grâne
Hinduşii indieni celebrează primăvara si toamna sărbători religioase în cadrul cărora omagiază zeităţi precum Ganesha, protector împotriva obstacolelor sau zeiţa Durga, distrugătoare a răului. Cu această ocazie, sunt confecţionate statui impozante, unele de aproape 8 metri înălţime, vopsite si decorate în culori vii. Problema intervine atunci cand materialele tradiţionale folosite, lutul, argila si vopsele obţinute din plante sunt înlocuite cu plastic, ciment , gips si vopsele toxice.
Experţii de mediu au declarat că materiale ca gipsul nu se dizolvă uşor şi reduc nivelul de oxigen din apă, provocând moartea peştilor şi a altor organisme acvatice.
Rămăşiţele statuilor de la sărbătorile din anul trecut încă plutesc in apele din Mumbai,unde punctul culminant al festivalului constă în aruncarea în râuri si lacuri a aproximativ 160,000 de statui.