Fenomenul "rapirea" a intrat in atentia FBI. Metoda prin care infractorii primesc mii de dolari de la victime
Americanii se confrunta si ei cu o varianta a escrocheriei "accidentul", doar ca la ei s-ar putea numi metoda "rapirea".
Exact cum fac si infractorii de la noi, cei din Statele Unite contacteaza victimele telefonic si le spun ca le-au rapit sotul sau copiii. Ii ameninta ca le vor face rau daca victima nu le trimite imediat o suma de bani si apeleaza la fel de fel de trucuri ca sa faca povestea credibila.
Fenomenul este atat de raspandit, incat politia si FBI au gasit necesar sa avertizeze populatia sa nu cada in asemenea capcane. Incepand din noiembrie 2012, sute de oameni care locuiesc la New York au primit apeluri prin care erau anuntati ca un membru al familiei lor a fost rapit. In toata America, numarul cazurilor este de ordinul miilor.
''Cand infractorul vorbeste cu cineva, striga ceva de genul: "Il avem pe sotul tau''. Potrivit politiei, de multe ori, victima rosteste numele sotului sau persoanei respective, furnizandu-i infractorului informatii pretioase", a explicat Jessica Schneider, corespondent CBS.
Apoi se folosesc de acestea, nedandu-i victimei timp sa gandeasca si manipuland-o emotional. Alteori le spun victimelor ca ar fi fost un accident in care e implicat cineva din familia lor sau ca acesta a fost arestat si ii trebuie bani pentru cautiune. Uneori, ca sa fie mai convingatori, pun pe cineva sa tipe in fundal. Folosesc si efecte audio, ca sa para ca suna dintr-o masina de politie, ori dintr-un spital.
Presupusii rapitori cer sume intre 600 si 1.900 de dolari, care trebuie trimisi imediat printr-un serviciu de transfer de bani. Autoritatile americane nu precizeaza cati oameni au fost pacaliti pana acum si nici daca au prins pe vreunul dintre escroci.