Fenomenele extreme mătură Europa. Canicula afectează mii de oameni. „Nu putem face nimic”
Suntem abia la jumătatea lui iunie și fenomenele extreme mătură Europa. În Spania, ploile neobișnuit de abundente au provocat inundații.
Iar în Grecia și Cipru, arșița a creat condițiile pentru debutul timpuriu al sezonului incendiilor de vegetație. Din cauza caniculei, școlile sunt închise vineri.
În orașul Murcia, capitala regiunii cu același nume, a plouat în doar 20 de minute cât într-o vară întreagă. Străzile s-au transformat în râuri învolburate, de culoarea noroiului.
Pompierii au primit zeci de apeluri de ajutor pentru salvarea unor șoferi și pasageri din mașini prinse în mijlocul viiturii. În această situație, au tăiat plafonul unei mașini decapotabile și l-au salvat cu elicopterul pe pasagerul cu dizabilități aflat înăuntru.
În Grecia, flăcările izbucnite pe un deal într-o localitate de lângă Atena au mobilizat zeci de pompieri. După ore de luptă cu focul, salvatorii au reușit să potolească vâlvătaia care amenința locuințele.
Dar pericolul încă pândește. Pentru joi, autoritățile elene au anunțat un risc major de incendii de vegetație în centrul Greciei, în Peninsula Peloponez și în regiunea Attica. Din cauza arșiței, școlile primare și grădinițele rămân închise până mâine, cel puțin, în mare parte din țară. În Atena, pentru a monitoriza situația, sunt folosite drone dotate cu camere cu termoviziune.
Locuitor: „Eu stau acasă. Dimineața mă duc la serviciu și apoi numai acasă. Duminica mă duc la plajă”.
Locuitor: „Oamenii cumpără apă în permanență. Umplu frigiderul cu sticle, dar le vând imediat. Nu e timp să se răcească”.
Locuitor: „Stau afară câteva ore și am transpirat intens”.
Locuitor: „Apă, umbră și aer condiționat acasă. Nu putem face nimic altceva”.
De mâine, temperaturile vor mai scădea în vestul, centrul și nordul țării, dar în restul regiunilor se vor menține la valori foarte ridicate.
În Cipru, canicula face ravagii. În ultimele ore, sute de pompieri s-au luptat cu incendiile de pădure izbucnite în districtul Paphos. Cinci sate au fost evacuate.
Locuitor: „În fiecare an, familiile sunt în pericol, copiii sunt în pericol. Părinții noștri, copiii noștri au fost în pericol. În fiecare an avem aceeași problemă. Greșeli repetate! Este vorba de incompetență. Să-și dea demisia!”.
Flăcările au pârjolit mai bine de opt kilometri pătrați de teren. Au fost distruse inclusiv case și ferme.