Fenomene meteo extreme în 2021, în toată lumea. De la inundații și tornade, la incendii mistuitoare și vortexul polar
2021 a fost anul fenomenelor meteo extreme: inundații de proporţii, zile extrem de fierbinți sau tornade care au măturat totul în cale, pe sute de kilometri.
Dezastrele - care sunt puse de specialişti în seama încălzirii globale - au făcut pagube de 170 de miliarde de dolari anul trecut. Cel mai distructiv a fost uraganul Ida.
În Louisiana, mii de oameni au fost evacuaţi din calea sa, iar statul New York a emis, pentru prima dată în istorie, o alertă de inundații. Lovit de ape a fost și vestul Europei, în vară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un potop de necazuri s-a revărsat în luna iulie asupra Europei. Ploile torențiale au provocat un dezastru în Germania, în Olanda, Austria şi Belgia.
Cantitatea uriaşă de apă a copleșit digurile, care s-au rupt pe alocuri. 240 de oameni și-au pierdut viața, majoritatea în Germania.
Și canicula a făcut victime. Din cauza temperaturilor extreme, vegetația s-a aprins. Cele mai însemnate incendii au fost în Grecia.
Din iulie până în septembrie, flăcările au devorat păduri întregi, plantaţii de măslini seculari şi sute de case pe insula Evia, în peninsula Peloponez şi în apropiere de Atena. La stingerea incendiilor au ajutat și pompieri români.
În schimb, în Statele Unite, vremea a trecut de la o extremă la alta. 2021 a fost marcat de caniculă, ploi torenţiale, secetă şi tornade.
Au fost nu mai puţin de 21 de furtuni majore, dintre care șapte uragane, care au lăsat în urmă un peisaj dezolant. Ida a fost unul dintre ele. La sfârşitul verii, a lovit coasta statului american Louisiana cu rafale peste 240 de kilometri pe oră.
Era doar începutul. Ida s-a mutat apoi în New York. A plouat atât de mult, încât apa s-a revărsat cu furie în subteran, în staţiile de metrou. Străzile s-au transformat instant în râuri, iar autostrăzile din jurul metropolei au devenit o parcare imensă pentru că nicio mașină nu mai putea înainta. Autorităţile new yorkeze au emis pentru prima dată o alertă de inundații.
Bill de Blasio, fostul primar al oraşului New York: „A fost cea mai intensă oră de precipitaţii din istoria oraşului, fără niciun avertisment."
Ida a ucis cel puţin 60 de americani, iar pagubele au fost estimate la 65 miliarde de dolari.
În timp ce pe Coasta de Est au fost precipitaţii însemnate, în Vest au izbucnit peste 100 de incendii de vegetaţie, pe fondul unei secete accentuate. Numai în California, flăcările au mistuit peste un milion de hectare şi n-au putut fi stinse mai bine de jumătate de an.
Dennis Smith, pompier: „Nu am mai văzut aşa ceva în cei 25 de ani de carieră. La fiecare incendiu pe care trebuie să îl stingem suntem nevoiţi să apelăm la unităţile (de pompieri) învecinate."
Pe traiectoria flăcărilor s-au aflat şi uriaşii arbori sequoia din California. Pentru a-i proteja, pompieri au învelit truchiurile a 2.000 dintre ei cu folii rezistente la foc. Chiar şi aşa, 19 la sută dintre copacii milenari dintr-o faimoasă rezervaţie de lângă San Francisco au fost mistuiţi.
Americanii au avut și cea mai friguroasă iarnă din ultimele 3 decenii. Vortexul polar a provocat un dezastru în multe state, unde temperaturi scăzute sunt neobişnuite. Numai în Texas, au murit din această cauză zeci de oameni.
Și, cu doar 3 săptămâni înainte ca 2021 să se încheie, peste 50 de tornade au semănat teroare în centrul Statelor Unite, după ce au luat la rând 8 state americane.
Pe traiectoria vijeliei nu a rămas nimic în picioare. Au murit peste 100 de oameni.
Andy Beshear, guvernatorul statului Kentucky: „Cred că este cea mai lungă și mortală tornadă din istoria Statelor Unite."
Una dintre furtuni şi-a dezlănţuit forţa teribilă pe un traseu de aproape 400 de kilometri, în condiţiile în care aceste fenomene nu se întind pe distanţe mai mari de 6 kilometri, în medie.