Fenomen straniu petrecut dupa cutremurul din Noua Zeelanda. Ce a aparut pe plaja dupa ce fundul marii s-a inaltat cu 2 metri

Ultima actualizare: 20-11-2016 07:23
fundul marii Noua Zeelanda

Cutremurul de 7,8 pe scara Richter, care a lovit Noua Zeelanda saptamana trecuta, a lasat in urma imagini uluitoare.

In urma seismului puternic, care a fost urmat de un alt cutremur si inca 1000 de replici, fundul marii s-a inaltat cu doi metri la nivelul tarmului. Fenomenul a fost surprins in imagini, iar oamenii de stiinta sustin ca nu au mai vazut asa ceva niciodata pana acum.

Conform Daily Mail, fenomenul a avut loc in nordul costei Kaikoura, in sudul tarii, care a fost lovita si de ploi si furtuni puternice dupa cutremurul de weekendul trecut. Peste 10.000 de turisti si localnici au fost evacuati din oraselul aflat la tarmul marii, dupa seism.

Imaginile publicate de localnici au fost redistribuite pe Twitter de peste 1000 de ori si arata si impactul cutremurului asupra faunei din zonele respective.

 

Un baraj a fost fisurat in Noua Zeelanda in urma seismelor

Un baraj de pe fluviul Clarence, pe Insula de Sud, s-a fisurat, iar un val de apa a pornit in aval, in urma seriei de seisme din Noua Zeelanda, au anuntat luni autoritati locale citate de postul Radio New Zealand, relateaza Reuters. "Locuitorii sunt sfatuiti sa se deplaseze imediat in zone mai inalte", se arata intr-un comunicat emis de Consiliul districtului Marlborough, citat de RNZ.

Valuri de doi metri au lovit zona de coasta imediat dupa primul cutremur

Timp de aproximativ un minut si jumatate, oamenii din zona Christchurch au retrait cosmarul din 2011, cand pamantul s-a zguduit si a lasat in urma peste o suta de morti. Acum, seismul, care i-a trezit pe localnici din somn, a semanat paguba si panica.

Cutremurul a fost inregistrat la o adancime de 23 de kilometri si a distrus zeci de drumuri si locuinte. Mii de oameni si-au parasit casele si s-au mutat temporar in locuri sigure, puse la dispozitie de autoritati.

Pe de alta parte, premierul din Noua Zeelanda i-a sfatuit pe cetatenii de pe coasta de est sa nu se apropie de plaje. "Cutremurul a avut loc si in mare, la aproximativ 100 de kilometri. Probabil aceasta a fost cauza care a dus la un tsunami, pentru ca nu a avut loc doar pe pamant, ci si in apa. Stim ca valurile au masurat aproximativ doi metri."

Seismul a fost urmat de cel putin trei replici cu magnitudini de peste cinci pe scara Richter, in decurs de 50 de minute. GeoNet, un proiect de monitorizare a cutremurelor finantat cu fonduri guvernamentale, a anuntat ca primul cutremur a insemnat de fapt doua cutremure legate intre ele si ca replicile vor continua in urmatoarele cateva saptamani sau luni, relateaza news.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO