Un tablou de Monet, adjudecat cu o suma record la o licitatie la New York. Pretul final a depasit cu mult estimarea

17-11-2016 10:18

claude monet - meule

Un tablou de Claude Monet intitulat "Meule" ("Capita"), parte a unei serii realizate de cunoscutul pictor francez, a fost vandut la licitatie pentru suma de 81,4 de milioane de dolari.

Un tablou de Claude Monet intitulat "Meule" ("Capita"), parte a unei serii realizate de cunoscutul pictor francez, a fost vandut la licitatie pentru suma de 81,4 de milioane de dolari - un record pentru o lucrare a artistului, in cadrul unei licitatii organizate la New York de catre casa Christie's, informeaza AFP, conform Agerpres.

Recordul anterior pentru o lucrare de Monet dateaza din iunie 2008, atunci cand tabloul "Le bassin aux nymphéas" a fost adjudecat pentru 80,4 de milioane de dolari la o licitatie organizata la Londra.

Pretul final a depasit cu mult estimarea casei Christie's, de 45 de milioane de dolari. Tabloul a fost adjudecat dupa o licitatie de 14 minute, la finalul careia sala a izbucnit in aplauze.

Tabloul face parte face parte dintr-o serie de "capite" pictate de Monet in iarna lui 1890-1891 la casa sa din Giverny, in Normandia.

Lucrarea, reprezentand o capita in amurg, cu tente de albastru si violet, este unul dintre putinele tablouri ale acestei serii, aflat in posesia unor colectionari privati, potrivit Christie's.

Recordul obtinut pentru tabloul de Monet a crescut suma totala obtinuta in urma licitatiei de arta impresionista si moderna din 16 noiembrie, la 246,3 de milioane de dolari pentru 39 de lucrari adjudecate.

In cadrul aceleiasi licitatii, tabloul pictorului rus Wassily Kandinsky "Rigide et courbé" a fost achizitionat pentru 23,3 milioane de milioane de dolari de un cumparator anonim, in timp ce "Buste de femme (Dora Maar)" de Pablo Picasso a fost vandut pentru 22,6 milioane de dolari colectionarului japonez Yusaku Maezawa
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO