Fenomen îngrijorător în Marea Britanie. Hainele se demodează din ce în ce mai repede
Industria modei şi impactul ei asupra mediului a intrat în vizorul Parlamentului britanic. Hainele se demodează din ce în ce mai repede în ultimii ani, determinând oamenii să-şi cumpere altele şi să le arunce pe cele vechi.
Numai că asta are un impact negativ asupra mediului.
Problema e suficient de serioasă încât să determine Parlamentul britanic să lanseze o anchetă, pentru a vedea cât de sustenabilă e industria modei.
De la marile evenimente de modă până în vitrinele magazinelor, drumul parcurs de cele mai noi tendinţe s-a scurtat considerabil în ultimele decenii. Asta înseamnă că orice iubitoare de modă îşi poate cumpăra la preţuri rezonabile haine în ton cu noile tendinţe la scurt timp după ce le-a văzut pe podium.
Fenomenul, botezat "fast fashion", se vede în vânzări: dacă în 2009, sectorul vestimentar contribuia la PIB-ul britanic cu 21 de miliarde de lire, în 2015, suma crescuse cu peste 7 miliarde.
Mary Creagh, deputat britanic: "Accentuarea fenomenului de fast fashion înseamnă că purtăm fiecare articol vestimentar mai puţin. Înseamnă, de asemenea, că industria vestimentară ar putea deveni responsabilă de un sfert din emisiile de dioxid de cabon ale lumii, în următorii 30 de ani."
Oamenii nu sunt însă conştienţi că fabricarea hainelor consumă resurse precum apă şi combustibili fosili, în timp ce vopselurile toxice şi fibrele folosite pot ajunge să polueze râurile şi oceanele. De cele mai multe ori, pentru cumpărător primează preţul, spun creatorii de modă, care încearcă să lucreze sustenabil.
Joanna Dai, creatoare de modă: "Dacă oferim aceeaşi pereche de pantaloni la un preţ similar, clienţii noştri spun că ar alege brandul care le respectă valorile şi care face eforturi spre sustenabilitate. Dar dacă singura diferenţă e preţul şi al nostru e puţin mai mare, e posibil să meargă la concurenţă datorită preţului."
Aşa că schimbarea trebuie să vină din interiorul industriei. Tocmai de aceea, Parlamentul britanic va analiza emisiile de carbon şi apa folosite pentru producerea şi întreţinerea hainelor, căutând însă şi soluţii pentru reciclarea hainelor, reducerea deşeurilor şi poluării.
La final, ar putea formula recomandări pentru industrie.
Francois Souchet, actist pentru sustenabilitate în modă: "Problema principală e că doar educarea cumpărătorilor nu funcţionează. Ceea ce vrem este să creăm o industrie în care orice ar alege oamenii să aleagă bine."
Dar industria nu prea se grăbeşte să-i lumineze.
Creatoarea de modă Vivienne Westwood e printre puţinele voci care pledează pentru moda sustenabilă, îndemnând oamenii să cumpere mai puţine haine.
Iar ea e considerată mai degrabă excentrică.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, haine, mediu, Parlament, moda,
Dată publicare:
23-06-2018 08:08