“Femeile sunt ucise pe stradă”. Orașul în care polițiștii se tem să coboare din mașină

30-10-2019 09:36

Diepsloot

Potrivit unui studiu realizat în 2016, într-un oraș din Africa de Sud, 56% dintre bărbați au recunoscut că au violat sau au bătut o femeie în ultimele 12 luni.

În Diepsloot, o comunitate săracă la nord-vest de Johannesburg, violența bazată pe gen a devenit atât de comună încât urmează un tipar ușor de recunoscut. Victimele abuzurilor își regăsesc liniștea în adăpostul Green Door, scrie The Guardian.

“Au fost incidente în care femeile au fost ucise în stradă”, a declarat Brown Lekekela, proprietarul adăpostului pentru femei abuzate. “Unele scapă de viol dacă trece vreo mașină și sunt martori”.

Într-o țară cu cazuri tot mai dese de violență bazată pe gen, Diepsloot a ajuns să reprezinte convergența tuturor factorilor care contribuie la abuzul împotriva femeilor. În 2016, în urma unui studiu al Universității din Witwatersrand, dintre 56% dintre bărbații intervievați au recunoscut că au violat sau bătut o femeie în ultimele 12 luni.

Aceste tipuri de statistici au făcut din cartier un microcosmos al problemelor sociale din Africa de Sud care se pretează la rate mari de violență de gen.

Diepsloot este, în multe privințe, reprezentativ pentru lupta post-apatridă din Africa de Sud. Acordul a fost fondat în 1995, la un an după ce Africa de Sud a devenit democrație. Acesta a fost menit să fie un adăpost temporar pentru aproximativ 200 de familii evacuate din taberele din apropiere de Honeydew și alte cartiere.

Apoi au sosit mai multe familii evacuate. Așezarea lor s-a contopit cu o altă comunitate existentă pe terenurile agricole din nord-vestul Johannesburgului. Curând, au sosit migranți din întreaga țară, apoi din toată Africa de Sud. Astăzi, Diepsloot are o populație estimată între 350.000 și 400.000 de oameni.

Guvernul sud-african a început să mai construiască case în 1999, dar construcția nu a putut ține pasul cu cerințele unei urbanizări rapide. În consecință, Diepsloot este un mix de căsuțe, blocuri de locuințe publice și containere.

Puținele clădiri care se ridică deasupra unui singur etaj includ o biserică evanghelică și un birou de împrumuturi. În timp ce drumul principal este asfaltat, pe străzile laterale gudronul face loc pietrișului, șanțurilor și apei stătute. Orașul este înconjurat de câmpuri și ferme, în timp ce cartierele cele mai apropiate aparțin comunităților bogate.

Această geografie se dovedește fatală pentru o femeie care încearcă să scape sau să raporteze violența domestică. Drumurile sunt prea înguste pentru intervenția unei autoutilitare de poliție, iar oamenii legii sunt adesea prea speriați să patruleze pe jos. Dacă își asumă riscul și lase mașina nesupravegheată, este foarte probabil să fie vandalizată.

În 2016, Diepsloot a construit o nouă secție de poliție care a costat 5,5 milioane de lire sterline. Aflată pe strada principală și fiind, probabil, cea mai înaltă clădire din zonă, prezența sa a făcut ca locuitorii să se simtă mai în siguranță.

Un reprezentant al unui ONG pentru victimele abuzurilor a explicat faptul că factorii care contribuie la ratele mari de violență din Diepsloot sunt complexe și determinate de gama psiho-socială, de la sărăcie și șomaj la violență intergenerațională și traume din copilărie.

Geografia particulară a Diepsloot face dificilă protejarea supraviețuitorilor. Cel mai apropiat spital public este la mai mult de 30 km distanță, iar cel mai apropiat tribunal, la aproape 20 km.

Sursa: Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO