Fara lider si implicat in salvarea economiilor mondiale de la colaps, FMI a fost atacat de hackeri
Oficialii au fost zagarciti cu amanuntele si doar au descris atacul ca "o bresa majora" in sistemele informatice ale FMI. Hackerii au vrut fie sa afle informatii sensibile despre strategiile institutiei, fie sa o faca de rusine subminandu-i autoritatea.
Atacul a fost dezvaluit de un expert care a lucrat la FMI si Banca Mondiala. Un guvern strain ar fi incercat sa instaleze un software capcana in reteaua institutiei financiare, prin care sa aiba acces la informatii care nu sunt pentru public. Si asta luni la rand!
Fondul Monetar sustine ca toate operatiunile sale sunt suta la suta functionale si n-ar fi semne ca cineva a pus mana pe date secrete. Potrivit presei, insa, au fost interceptate e-mailuri si s-au pierdut documente.
Banca Mondiala a intrerupt conexiunile cu reteau FMI - "din precautie". Iar experti ai FBI ajuta la investigatii, semn ca nu e chiar o problema oarecare.
In ultimele luni, hackerii "inrolati" in razboiul informatic au vizat tinte de prima marime. In aprile - Sony Playstation, in mai - gigantul Lockheed Martin, care lucreaza pentru Pentagon, iar acum, FMI. Google, "incercat" la randul sau de hackeri, a aratat cu degetul spre China, iar acuzatiile au infuriat Beijingul.
Directorul CIA averetiza, in Congres: "Urmatorul Pearl Harbour ar putea fi un atac informatic, care sa ne paralizeze retelele de energie, sistemele de securitate, industria financiara sau guvernul "
Atcul hackerilor vine intr-un moment delicat pentru FMI. Organizatia financiara nu are un lider dupa ce Dominique Strauss Khan si-a dat demisia din cauza scandalului sexual care l-a adus in fata justitiei.