Familia noastra a cazut intr-o gaura neagra. Fiica celui mai inteligent om din lume rupe tacerea
Lucy Hawking, fiica fizicianului englez Stephen Hawking, a vorbit despre problemele din cadrul familiei sale, printre care divorturi, dependenta de alcool si abuzuri.
Stephen Hawking a scris, alaturi de fiica sa, Lucy, o serie de carti pentru copii bazate pe stiinta.
Aventurile cosmice ale unui baiat pe nume George s-au vandut in numar record, cartile fiind traduse in 37 de limbi. Cea de-a treia carte din serie poarta titlul "George si Big Bang-ul".
Scrierea cartilor a marcat un nou tip de relatie intre cei doi.
Lucy spune ca amestecul de faima, fizica si dizabilitate din tatal ei i-a facut chiar si pe membrii familiei sale sa se simta "captivi intr-un alt capitol din povestea Stephen Hawking".
In 1995, Stephen Hawking a divortat de sotie si s-a casatorit cu asistenta medicala care il ingrijea, Elaine Mason. Mai tarziu au aparut insa zvonuri potrivit carora Mason il abuza pe Hawking, deoarece el cerea frecvent tratament pentru taieturi si vanatai inexplicabile.
Fiica lui Hawking a fost una dintre persoanele care au raportat banuielile ei politiei, insa Hawking a refuzat sa coopereze, iar politia a abandonat cercetarile.
Si Lucy Hawking a avut probleme: un mariaj ratat si descoperirea ca fiul ei cel mic, William, are autism. Descoperirea bolii fiului ei a fost un soc pentru Lucy.
"Cand William era mic mi-am dat seama ca ceva nu este in regula, dar ma gandeam ca nu este posibil. Cand a fost diagnosticat am fost furioasa", spune Lucy Hawking.
In 2004 femeia s-a internat intr-o clinica de reabilitare din Arizona pentru a-si trata depresia si problemele cu alcoolul. Tatal ei a divortat de Elaine Mason in 2006.
"A fost o perioada catastrofala. Ca familie, aceea a fost caderea intr-o gaura neagra. Ca sa iesim de acolo, trebuia sa facem ceva care sa aiba sens. Scrierea cartilor in colaborare cu tata pentru a inspira copiii a parut un mod de a aduce o contributie lumii", a declarat fiica lui Stephen Hawking.
Ideea scrierii cartilor a venit la ziua de nastere a fiului lui Lucy, William, cand prietenii acestuia s-au adunat in jurul lui Stephen Hawking si au inceput sa ii puna intrebari despre fizica.
"Mi-am dat seama ca ii putem face sa inteleaga informatia daca o prezentam intr-un mod relevant pentru ei", a spus Lucy Hawking.
Prima carte, "George si cheia secreta a Universului", combina o poveste de actiune cu eseuri scrise de Stephen Hawking si alti savanti prin care sunt explicate minunile stiintei.
Cea de-a doua carte, "George si vanatoarea de comori in cosmos", a fost un real succes.
Lucy este mandra de determinarea cu care tatal ei s-a implicat in proiect.
Atins de scleroza laterala amiotrofica, o maladie paralizanta cu care a fost diagnosticat pe cand avea 22 de ani, profesorul se deplaseaza intr-un scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si al unui sintetizator vocal.
Scleroza laterala amiotrofica, boala Lou Gehrig, se caracterizeaza printr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori, ce comanda muschii voluntari, care fac posibila miscarea.
Boala este progresiva, invalidanta, fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devenind mai dificile cu timpul.
Cauzele maladiei sunt necunoscute, insa se stie ca circa 5-10% dintre bolnavi prezinta o forma mostenita a acesteia.
Dupa diagnostic, medicii i-au spus ca mai are doar cativa ani de trait, insa Stephen Hawking a reusit sa supravietuiasca peste 40 de ani si a devenit un om de stiinta recunoscut la nivel international.