Facebook riscă o amendă de 500.000 de lire în UK după scandalul Cambridge Analytica
Agenția de protecție a datelor din Marea Britanie intenționează să amendeze Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru scandalul Cambridge Analytica.
Potrivit reprezentanților agenției, gigantul dezvoltator de rețele sociale poate primi această sacțiune pentru că a nu a reușit să asigure securitatea datelor utilizatorilor, informează BBC.
Aceasta este cea mai mare amendă pe care o poate primi Facebook, conform legii, și vine după 16 luni de la începerea anchetei utilizării datelor personale în campanii politice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Conform Legii Generale a Protecției Datelor, Oficiul Comisarului pentru Informații ar putea sancționa Facebook cu 479 milioane de lire sterline, însă pentru că au urmat vechea lege, compania poate fi sancționată numai cu 500.000 de lire”, a declarat Kyle Taylor, directorul grupului de campanie Fair Vote UK pentru BBC.
Decizia legată de valoarea amenzii nu este încă definitivă. Este aşteptată replica Facebook.
Cambridge Analytica, companie londoneză finanţată prin donaţii făcute de republicani, s-a ocupat de campania din 2016 a lui Donald Trump şi l-a angajat pentru o perioadă pe Steve Bannon, CEO al campaniei actualului preşedinte american şi fost consilier la Casa Albă.
Facebook a susţinut că această companie a obţinut în mod ilicit accesul la informaţiile personale a peste 87 de milioane de utilizatori ai platformei social media printr-o firmă intermediară. Potrivit lui Christopher Wylie, fost cercetător de la Cambridge Analytica, firma dorea să realizeze profilurile pentru a le putea folosi în influenţarea voturilor.
Cambridge Analytica şi-a încheiat activitatea în luna mai.
Ancheta ICO a dezvăluit că Facebook a încălcat legea pentru că „nu a reuşit să securizeze informaţiile oamenilor” şi nu i-a informat „despre cum sunt ele culese de alte companii”. Decizia Biroului nu este finală. Este aşteptată replica Facebook.
După scandalul de scurgere a datelor, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, și-a cerut scuze public și a anunțat că va lua măsurile de rigoare pentru a proteja datele utilizatorilor.