Facebook, amendă record de 5 miliarde de dolari în scandalul Cambridge Analytica


Ultimul update: Sambata 13 Iulie 2019 10:11
Data publicarii: Sambata 13 Iulie 2019 10:08
Categorie: Stiri externe
Facebook a picat în România și în alte țări din lume

Ccomisia Federală pentru Comerţ (FTC) din Statele Unite a aprobat în această săptămână o amendă civilă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook.

Este vorba despre investigaţia referitoare la modul în care compania a gestionat datele utilizatorilor care au ajuns la firma britanică de consultanţă Cambridge Analytica, au declarat vineri surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Agenţia a investigat acuzaţiile că Facebook nu gestionat corect datele a 87 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei de consultanţă. Investigaţia s-a concentrat pe aflarea dacă transferul datelor a încălcat un acord din 2011 referitor la consimţământ, convenit între Facebook şi autoritatea de reglementare.

Investitorii au salutat informaţiile despre acord, iar acţiunile Facebook au crescut cu 1,8%, dar un număr de parlamentari democraţi au condamnat amenda ca inadecvată.

Se anticipează că agenţia de reglementare va include în acord restricţii privind modul în care Facebook poate trata datele confidenţiale ale utilizatorilor, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, care a mai relatat că votul agenţiei a fost în conformitate cu opinia Partidului Republican, respectiv trei republicani au votat pentru şi doi democraţi împotrivă.

Amenda prevăzută în acord va fi cea mai mare penalizare civilă plătită către agenţie.

FTC şi Facebook au refuzat să comenteze.

Reprezentantul democrat David Cicilline, care prezidează o comisie antitrust din Congres, a apreciat că amenda de 5 miliarde de dolari ”este un cadou de Crăciun acordat cu cinci luni mai devreme”.

“Această amendă este o fracţiune din venitul anual al Facebook. Nu îi va face să se gândească de două ori la responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor”, a spus Cicilline.

Facebook a obţinut în primul trimestru venituri de 15,1 miliarde de dolari şi un profit net de 2,43 de miliarde de dolari. Profitul ar fi fost mai mare dacă Facebook nu ar fi constituit un provizion de 3 miliarde de dolari pentru amenda FTC.

În timp ce acordul elimină o mare problemă pentru Facebook, compania din Silicon Valley va mai fi supusă altor investigaţii antitrust din partea FTC şi a Departamentului de Justiţie, care evaluează competiţia dintre marile companii de tehnologie.

Facebook mai este criticată de preşedintele Donald Trump şi de alţi oficiali din cauza proiectului monedei virtuale Libra, care prezintă riscuri legate de confidenţialitatea datelor şi spălarea de bani.

Cazul Cambridge Analytica şi nemulţumirea provocată de propagarea unor mesaje de ură şi de dezinformare pe platforma de socializare au atras apeluri din partea unor personalităţi, de la senatoarea candidată la prezidenţiale Elizabeth Warren la co-fondatorul Facebook Chris Hughes, care cer guvernului să impună companiei vânzarea diviziei Instagram, cumpărată în 2012, şi a WhatsApp, achiziţionată în 2014.

Operaţiunile principale ale Facebook s-au dovedit solide, Facebook depăşind estimările referitoare la profit, în ultimele două trimestre.

În timp ce detaliile acordului nu sunt cunoscute, senatorul democrat Richard Blumenthal şi senatorul republican Josh Hawley au afirmat în acest an, într-o scrisoare adresată FTC, că şi o amendă civilă de 5 miliarde de dolari ar fi prea mică şi că oficiali de rang înalt ai companiei, inclusiv fondatorul Mark Zuckerberg, ar trebui să răspundă personal.

Comisarul FTC Rohit Chopra, un democrat, a declarat anterior că directorii responsabili de încălcarea reglementăriilor referitoare la consimţământ trebuie să fie traşi la răspundere. Chopra nu a răspuns vineri solicitărilor de comentarii.

Acordul trebuie să fie finalizat de divizia civilă a Departamentului de Justiţie, iar un anunţ final ar putea fi făcut cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare, a spus sursa.

În luna mai, o sursă apropiată negocierilor a declarat că acordul ar plasa Facebook sub supraveghere pentru 20 de ani.

 

Facebook a picat în România și în alte țări din lume Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Reuters

„Colțul rușinii”, pe Facebook. Cum sunt taxați localnicii care aruncă gunoiul pe străzi
„Colțul rușinii”, pe Facebook. Cum sunt taxați localnicii care aruncă gunoiul pe străzi
Motivul pentru care tot mai mulți români se mută de pe Facebook pe Instagram
Motivul pentru care tot mai mulți români se mută de pe Facebook pe Instagram
De ce se tem utilizatorii dupa blocajul de 9 ore al Facebook, Instagram si WhatsApp
De ce se tem utilizatorii dupa blocajul de 9 ore al Facebook, Instagram si WhatsApp
VIDEO PROTVPLUS.RO
iran, petrolier, sechestrat, marea britanie
Anunțul Iranului despre echipajul petrolierului britanic sechestrat
Arabia Saudită a ”eliberat” un petrolier iranian după ce Teheranul a sechestrat unul britanic
Tragedie la un festival. Un bărbat a murit după ce a căzut dintr-o roată
Lingouri de aur de 5 milioane dolari găsite pe aeroport. De unde proveneau
Bulgaria o va susține pe Kovesi pentru funcția de procuror șef european
Ipostaza în care au fost prinși doi turiști în Veneția. Au primit o amendă usturătoare
British Airways
Lufthansa și British Airways au suspendat zborurile către Cairo. Explicația
Incendii devastatoare în Portugalia: mii de oameni evacuați, drumuri închise
Crime suspecte. O americancă și iubitul ei australian, găsiți morți pe un drum în Canada
Alegeri legislative anticipate în Ucraina. Partidul care promite să curețe țara de corupție
Intervenția lui Trump pentru un rapper arestat în Suedia. Ce i-a cerut premierului
Dezvăluire misterioasă într-o cameră secretă la Vatican. Ce au găsit anchetatorii