Experții în securitate nucleară se tem: Putin încearcă să acopere urmările exploziei
Experții în securitate nucleară se tem că regimul lui Vladimir Putin încearcă să acopere urmările exploziei de săptămâna trecută, de la testarea propulsiei nucleare pentru un nou tip de rachetă de croazieră.
O secretomanie cu vechi tradiții în Rusia, care, în acest caz, ar urmări să împiedice dezvăluirea unor secrete militare.
„Autoritățile ruse încearcă să dea sigurări pentru opinia publică de la ei că nu există absolut niciun risc. Nu-mi vine să cred că e chiar așa...”.
Oamenii de știință avertizează: Dacă a fost testată o rachetă care avea un mini-reactor nuclear pentru propulsie, astfel încât să poată zbura mii de kilometri la viteze foarte mari, atunci acest reactor, posibil avariat, ar putea să fie acum pe fundul mării. Mai ales că presa oficială a recunoscut că testul în timpul căruia s-a produs o explozie a fost efectuat pe o platformă deasupra mării, în apropierea coastei extremului nord rusesc.
„Dacă s-ar fi produs scurgeri radioactive, atunci avem motive de îngrijorare. Curenții submarini de adâncime ar duce la împrăștierea radioactivității. În aer, contaminarea radioactivă s-ar putea răspândi pe sute de kilometri”.
Miercuri, armata rusă a ordonat evacuarea unui sat din zonă, oficial din cauza unor exerciții militare, dar ordinul a fost rapid anulat.
Agenția meteorologică rusă a admis, la un moment dat, că radioactivitatea a crescut de 16 ori.
„Au comis o crimă, pentru că au testat propulsia nucleară a unei rachete în apropierea zonelor locuite”, a acuzat un militant ecologist din Rusia. Se pare că atunci vântul sufla spre Severodvinsk care, la fel ca oraşul vecin Arhanghelsk, este situat în golful unde s-a efectuat testul.
Daryk Kimball, Asociația pentru controlul armelor: „Un factor cheie este cât de mult timp au fost expuși oamenii la radiații. Ar putea fi efecte nocive asupra sănătății care apar mai târziu, creșterea incidenței cazurilor de cancer...”.
Agențiile de informații occidentale încearcă să afle ce fel de mijloace de căutare desfășoară Rusia.
Michael Elleman, fost inspector ONU pentru armament: „Aș fi atent la avioanele de recunoaștere care au senzori pentru analizarea aerului, astfel încât pot detecta eventuale elemente radioactive. Aș fi atent la navele de recuperare, submersibile, echipamente robotice de adâncime. Acestea pot da indicii despre ce anume încearcă să recupereze și de la ce adâncime”.
Autorităţile norvegiene de securitate nucleară anunţau joi că au detectat „cantităţi infime de iod radioactiv” în regiunea de la frontiera cu Rusia, în zilele care au urmat exploziei, dar nu au putut stabili sursa acestor elemente radioactive.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!