Anunțul autorităților norvegiene, după accidentul nuclear din Rusia. Ce au descoperit

Ultima actualizare: 15-08-2019 17:51
accident nuclear Rusia
Pro TV

Autorităţile norvegiene de securitate nucleară au anunţat, joi, că au detectat cantităţi infime de iod radioactiv, în regiunea de la frontiera cu Rusia, în zilele care au urmat unei explozii la o bază militară rusească.

Eşantioanele respective au fost colectate într-o staţie de filtrare a aerului la Svanhovd, în nordul ţării, în apropierea imediată a frontierei cu Rusia, între 9 şi 12 august, informează France Presse, citată de Agerpres.

La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom comunicase despre o explozie soldată cu cinci morţi, cu două zile mai devreme, la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

„La ora actuală, nu este posibil să se stabilească dacă ultima dectare de iod (radioactiv) este legată de accidentul din Arhanghelsk”, a subliniat Autoritatea norvegiană de radioprotecţie şi de securitate nucleară, într-un comunicat.

Potrivit acesteia, staţiile de măsurare norvegiene detectează cam de şase şi opt ori pe an iod radioactiv „a cărui sursă este în general necunoscută”.

Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării exclusese o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testării unui „motor de rachetă cu combustibil lichid”. Dar primăria unui oraş situat în apropiere de bază declarase că a „înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”, retrăgându-şi ulterior comunicatul.

Autorităţile ruse au recunoscut de atunci că accidentul a fost legat de testarea unor „noi tipuri de armament”.

Nivelul de radioactivitate după explozie a depăşit de 16 ori nivelul obişnuit, potrivit Agenţiei ruse de meteorologie (Rosghidromet), susţinând însă că acest nivel nu prezintă un pericol pentru sănătate. Potrivit Rosghidromet, nivelurile detectate după accident au scăzut rapid pentru a reveni la cele normale în aceeaşi după-amiază.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO