Expert în politică internațională, despre riscul izbucnirii unui război mondial și cât de în siguranță este România

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 14 Aprilie 2018 20:21
Categorie: Internaţional

”Misiune îndeplinită”, spun americanii: ”folosirea armelor chimice este inacceptabilă”. Aşa o fi, dar Assad, considerat responsabil pentru 7 ani de război civil şi 500.000 de morţi, a rămas la conducere, vor replica alţii.

 

Invitat la Știrile ProTV a fost Cristian Diaconescu, specialist în politica internaţională, care a explicat care sunt riscurile după atacul din Siria.

Cătălin Radu Tănase: ”O ţară sfâşiată de război, două super-puteri mondiale aflate pe poziţii adverse, Rusia şi America, şi multe puteri regionale, cu interese opuse. Reţetă pentru Al Treilea Război Mondial?

Cristian Diaconescu: ”Nu trebuie deocamdată să mergem atât de departe. Este vorba de un răspuns prin care Occidentul a vrut să sublinieze 2 aspecte:

1) Folosirea armei chimice, mai ales împotriva propriului popor, este inadmisibila.

2) Pe de altă parte, există o voinţă politică din partea statelor democratice, în care există standarde, de a interveni, de a transmite un mesaj în acest sens, care este simplu: este un preţ de plătit.

Cătălin Radu Tănase: ”Unii s-au aşteptat ca Rusia să reacţioneze furibund. N-a făcut-o. Loviturile au fost proporţionale, spun aliaţii. Nu ne ducem către un război planetar, pentru că "am făcut ceea ce trebuia să facem şi am închis operaţiunile", anunţa Washington.

Cristian Diaconescu: ”Siria, Orientul Mijlociu - sunt probleme foarte complexe. Public, apare doar 25% din ce se întâmplă în aceste situaţii. Niciuna dintre părţi nu îşi poate extinde pretenţiile sau apărarea intereselor într-o zonă de război deschis.

Cătălin Radu Tănase: ”Şi atunci aşa s-ar explica că în această zonă de 25% a declaraţiilor se poate spune orice, cum a spus Trump: ”Rusia, pregăteşte-te că atacăm”?

Cristian Diaconescu: ”Nu, nu se poate spune orice, dar interpretarea poate fi alta. Poate anunţul domnului Trump, speculez acum, a fost făcut pentru a se realiza o oarecare repoziţionare în Siria. Există un canal de comunicare între comandamentul militar american din Qatar şi cel rus din Siria. O linie roşie de comunicare, ce are ca scop evitarea unui al Treilea Război Mondial.

Problema este în altă zonă. Discutăm despre jucători globali, super-puteri, care au o serie de teme unde fac sau nu compromisuri. Siria este una dintre cele mai sensibile, dar există şi altele.

Cătălin Radu Tănase: ”Și atunci poţi să foloseşti Siria ca să ai un as în mânecă pentru a-l folosi la alte negocieri.

Cristian Diaconescu: ”Din păcate, da. De aici poate să apară problema complicată în alte zone, la nivel global. O astfel de intervenţie a fost înțeleasă şi de Rusia, ţara este stat ratificant şi participant la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice. Ei ştiu că nu există nici de-o parte, nici de alta interese ca aceste ţări să se implice până la capăt în problema siriană.

Cătălin Radu Tănase: ”Care e morala atacului? Al-assad a rămas la putere. Au trecut 7 ani de război şi se vorbeşte de 500.000 de victime. Ce să înţelegem?

Cristian Diaconescu: ”Discuția se va muta spre zonele politice, diplomatice, o discuţie la ONU care nu se va solda probabil cu nimic. Morala e că Siria se confruntă cu o dramă cumplită. 13 milioane de cetăţeni deplasaţi spre diverse zone ale lumii. Și nu există un proiect de stabilizare a Siriei.

Cătălin Radu Tănase: ”Noi, românii, unde stăm, suntem în siguranţă?

Cristian Diaconescu: ”Trebuie să spunem că suntem de partea Dreptului Internaţional, alături de partenerii noştri. Cele 3 state care au luat decizia atacului sunt state cu care România are un parteneriat strategic aprofundat.

Lavrov acuză Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice că ar fi manipulat rezultatele privind otrăvirea lui Skripal
Lavrov acuză Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice că ar fi manipulat rezultatele privind otrăvirea lui Skripal
VIDEO PROTVPLUS.RO
Charles Michel
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
Carabinieri
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban
Un constănțean a fost extrădat din Canada, la peste 20 de ani de la comiterea unei crime
Lovitură pentru unul dintre cei mai puternici șefi din televiziunea americană, acuzat de hărțuire
Ce a pățit un bărbat care și-a rugat prietenul să-i trimită ulei de canabis „pentru artrită”
Studentă șantajată de profesor. A amenințat-o că o pică dacă nu întreține relații sexuale cu el