Expert în politică internațională, despre riscul izbucnirii unui război mondial și cât de în siguranță este România

Ultimul update: Sambata 14 Aprilie 2018 21:08
Data publicarii: Sambata 14 Aprilie 2018 20:21
Categorie: Internaţional

”Misiune îndeplinită”, spun americanii: ”folosirea armelor chimice este inacceptabilă”. Aşa o fi, dar Assad, considerat responsabil pentru 7 ani de război civil şi 500.000 de morţi, a rămas la conducere, vor replica alţii.

 

Invitat la Știrile ProTV a fost Cristian Diaconescu, specialist în politica internaţională, care a explicat care sunt riscurile după atacul din Siria.

Cătălin Radu Tănase: ”O ţară sfâşiată de război, două super-puteri mondiale aflate pe poziţii adverse, Rusia şi America, şi multe puteri regionale, cu interese opuse. Reţetă pentru Al Treilea Război Mondial?

Cristian Diaconescu: ”Nu trebuie deocamdată să mergem atât de departe. Este vorba de un răspuns prin care Occidentul a vrut să sublinieze 2 aspecte:

1) Folosirea armei chimice, mai ales împotriva propriului popor, este inadmisibila.

SUA, Franța și Marea Britanie au atacat obiective militare din Siria

2) Pe de altă parte, există o voinţă politică din partea statelor democratice, în care există standarde, de a interveni, de a transmite un mesaj în acest sens, care este simplu: este un preţ de plătit.

Cătălin Radu Tănase: ”Unii s-au aşteptat ca Rusia să reacţioneze furibund. N-a făcut-o. Loviturile au fost proporţionale, spun aliaţii. Nu ne ducem către un război planetar, pentru că "am făcut ceea ce trebuia să facem şi am închis operaţiunile", anunţa Washington.

Cristian Diaconescu: ”Siria, Orientul Mijlociu - sunt probleme foarte complexe. Public, apare doar 25% din ce se întâmplă în aceste situaţii. Niciuna dintre părţi nu îşi poate extinde pretenţiile sau apărarea intereselor într-o zonă de război deschis.

Cătălin Radu Tănase: ”Şi atunci aşa s-ar explica că în această zonă de 25% a declaraţiilor se poate spune orice, cum a spus Trump: ”Rusia, pregăteşte-te că atacăm”?

Cristian Diaconescu: ”Nu, nu se poate spune orice, dar interpretarea poate fi alta. Poate anunţul domnului Trump, speculez acum, a fost făcut pentru a se realiza o oarecare repoziţionare în Siria. Există un canal de comunicare între comandamentul militar american din Qatar şi cel rus din Siria. O linie roşie de comunicare, ce are ca scop evitarea unui al Treilea Război Mondial.

Problema este în altă zonă. Discutăm despre jucători globali, super-puteri, care au o serie de teme unde fac sau nu compromisuri. Siria este una dintre cele mai sensibile, dar există şi altele.

Cătălin Radu Tănase: ”Și atunci poţi să foloseşti Siria ca să ai un as în mânecă pentru a-l folosi la alte negocieri.

Cristian Diaconescu: ”Din păcate, da. De aici poate să apară problema complicată în alte zone, la nivel global. O astfel de intervenţie a fost înțeleasă şi de Rusia, ţara este stat ratificant şi participant la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice. Ei ştiu că nu există nici de-o parte, nici de alta interese ca aceste ţări să se implice până la capăt în problema siriană.

Cătălin Radu Tănase: ”Care e morala atacului? Al-assad a rămas la putere. Au trecut 7 ani de război şi se vorbeşte de 500.000 de victime. Ce să înţelegem?

Cristian Diaconescu: ”Discuția se va muta spre zonele politice, diplomatice, o discuţie la ONU care nu se va solda probabil cu nimic. Morala e că Siria se confruntă cu o dramă cumplită. 13 milioane de cetăţeni deplasaţi spre diverse zone ale lumii. Și nu există un proiect de stabilizare a Siriei.

Cătălin Radu Tănase: ”Noi, românii, unde stăm, suntem în siguranţă?

Cristian Diaconescu: ”Trebuie să spunem că suntem de partea Dreptului Internaţional, alături de partenerii noştri. Cele 3 state care au luat decizia atacului sunt state cu care România are un parteneriat strategic aprofundat.

Lavrov acuză Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice că ar fi manipulat rezultatele privind otrăvirea lui Skripal

Lavrov acuză Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice că ar fi manipulat rezultatele privind otrăvirea lui Skripal

schengen

România, pregătită să intre în spațiul Schengen. Anunțul Comisiei LIBE

Reacția Moscovei după ce Trump și Macron au anunțat că vor un nou acord în dosarul nuclear iranian

Cercetător rus, implicat în crearea neurotoxinei Novichok a fost rănit, în urma unui accident rutier

Un băiețel a supraviețuit unei operații în urma căreia a primit 5 organe

Cutremur de 4,2 în Italia. Seismul, resimțit în regiunea Abruzzo

Pedeapsa dură primită de inventatorul danez care a ucis pe submarinul său o jurnalistă suedeză

donald trump

Femeia care seamănă extrem de bine cu Donald Trump. Internauții spun că ar putea fi frați gemeni

Italian, în comă, după ce a fost tâlhărit de un român. Reacții violente după publicarea imaginilor

Două surori riscă închisoarea după ce au agresat o polițistă din Dubai și au înjurat femeile arabe

Guru indian, cu milioane de adepţi în întreaga lume, condamnat pentru viol

Gestul adorabil pe care prințul George l-a făcut pentru surioara lui când și-au vizitat noul frate. VIDEO

Coreea de Nord denunță raportul SUA privind drepturile omului: ”Un hoț cere arestarea unui hoț”