Traian Basescu, inainte de summit-ul de la Vilnius: "Ucraina este tema principala a intalnirii"

28-11-2013 11:33

traian basescu

ProTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu, de pe aeroportul Henri Coanda, inaintea Summit-ului de la Vilnius.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca tema principala a summit-ului de la Vilnius este Ucraina, respectiv daca Kievul va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Seful statului a precizat ca, in conditiile actuale, Romania sustine ca Ucraina sa semneze acest acord.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

- Politica de vecinatate a UE capata o dimensiune concreta prin acte politice extrem de importante care se vor parafa la Vilnius.

- Marea problema a summit-ului este Ucraina, care va face si diferenta, daca va semna va fi un summit de succes, daca nu va semna va fi doar un important pas inainte in relatiile de parteneriat ale UE cu cele sase state din vecinatatea estica.

- In mod cert se vor produse parafari si semnari a catorva documente, urmatoarele: Rep. Moldova si Georgia vor parafa acordul de asociere si liber schimb cu UE. Georgia va semna un acord de participare la operatiunile UE de gestionare a crizelor. Azerbaijan va semna un acord de facilitare a vizelor.

- In ceea ce ne priveste, vom sustine in summit nevoia ca Rep. Moldova, inainte de alegerile europene, sa semneze cele doua acorduri si sa fie modificat regulamentul privind vizele.

- Ieri s-a stabilit ca inainte de intalnirea informala din aceasta seara sa aiba loc un Consiliu European, pentru calibrarea pozitiilor legat de Ucraina, astfel ca maine toate statele UE sa vorbeasca aceeasi limba.

- Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in fara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele va dori asta.

Summitul de la Vilnius se deschide astazi, umbrit de refuzul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE

Summitul dintre Uniunea Europeana si sase foste republici sovietice se deschide, joi, la Vilnius, umbrit de refuzul Ucrainei de a semna un acord cu europenii, ceea ce fragilizeaza in ansamblu strategia lor in Est.

Dupa mai multe luni de tratative intre Bruxelles si Kiev pentru a incerca rezolvarea cazului opozantei incarcerate Iulia Timosenko, surpriza a venit din partea ucrainenilor, care au decis saptamana trecuta, sub presiunea Rusiei, sa le inchida usa in nas europenilor.

UE a afirmat ca acordul este inca "pe masa", dar sansele ca acesta sa fie semnat vineri la Vilnius par infime. Renuntarea autoritatilor ucrainene a declansat furia opozitiei proeuropene, care organizeaza la Kiev manifestatii masive ce amintesc de "revolutia portocalie" din 2004.

Premierul Mikola Azarov a afirmat, miercuri, ca procesul de negociere continua, dar ca presedintele Viktor Ianukovici a avertizat cu o zi inainte ca Ucraina asteapta conditii mai bune pentru a-l semna. Ianukovici va fi prezent la Vilnius pentru a se explica in fata omologilor sai europeni, care se deplaseaza aproape cu totii in capitala lituaniana.

Cei 28 de sefi de stat si de guvern vor sa afle mai multe despre intentiile reale ale presedintelui ucrainean, subliniaza o sursa europeana. Considerat un prorus, de la alegerea sa in 2010, Ianukovici pare sa jongleze intre Europa si Rusia, incercand sa profite de prima fara sa se indeparteze de cea de-a doua. Bruxelles-ul a ridicat tonul impotriva Moscovei in aceasta saptamana, denuntand public "presiunile" ruse.

"Razboiul Rece s-a incheiat", a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel.

"O apropiere de Europa este in continuare inteleasa in Rusia ca o indepartare de Rusia. Trebuie sa depasim aceasta mentalitate de «ori una, ori alta»", a pledat ea. Summitul Parteneriatului Estic trebuie sa adopte o declaratie care se refera la o avertizare "voalata" la adresa Rusiei fata de orice ingerinta in afacerile tarilor vecine, potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza.

Textul ar trebui, de asemenea, sa le reaminteasca tarilor din Europa de Est "sa se reformeze si sa se apropie de Occident". In paralel, UE este criticata pentru modul in care a negociat cu Ucraina.

"Bruxellesul a comis o eroare de judecata", focalizandu-se pe cazul Iulia Timosenko, in detrimentul "politicii de presiune si de santaj" exercitate asupra Kievului de Moscova, a declarat miercuri presedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Unii ii reproseaza, de asemenea, ca nu a oferit Ucrainei si altor tari din cadrul Parteneriatului Estic o perspectiva clara de integrare europeana, asa cum a fost cazul tarilor din Est, in urma cu 20 de ani, dupa caderea Zidului Berlinului.

UE incearca sa minimizeze lovitura primita, afirmand ca un acord cu Ucraina poate fi semnat in saptamanile sau lunile urmatoare, chiar daca multi se indoiesc de acest lucru. Un summit UE-Ucraina este prevazut in februarie 2014. Mai global, Europa vrea sa creada ca esecul ucrainean nu pune in discutie proiectul lansat in 2009 pentru a incerca sa stabilizeze fostele republici sovietice.

Ea insista pe beneficiile pe care le-ar putea avea aceste tari, in domeniul comercial sau de liberalizare a vizelor. Amintind milioanele de euro angajati in ultimii ani in vederea modernizarii politice si economice a acestor tari, ea se declara chiar dispusa sa mareasca aceasta suma pentru a facilita adaptarea lor. Dar la Vilnius, UE va trebui sa se multumeasca cu parafarea a doua Acorduri de Asociere, cu Georgia si Moldova.

Semnarea definitiva nu este asteptata decat dupa mai multe luni, chiar un an. Vor fi semnate si cateva acorduri de anvergura mai mica, intre care un acord cu Azerbaidjanul privind facilitarea vizelor. Dar Armenia s-a indepartat de UE la inceputul lui septembrie, cand a anuntat ca se va alatura uniunii vamale conduse de Rusia.

In ceea ce priveste relatiile cu Belarusul, ultima dictatura din Europa, ele sunt inghetate in absenta totala a progreselor in privinta drepturilor omului.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26