Europarlamentarii vor putea fi anchetați mai ușor de Parchetul lui Codruța Kovesi. Acord semnat cu EPPO
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a semnat un acord de lucru cu Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, care permite efectuarea de investigaţii în cadrul instituţiei, documentul fiind văzut de POLITICO.
Este primul acord de acest gen între cele două instituţii, potrivit News.ro.
În mod semnificativ, acesta va facilita accesul EPPO la Parlament şi investigarea cazurilor de corupţie din cadrul instituţiei, precizează publicaţia de la Bruxelles.
Alegeri 2024
19:44
Scenariul prin care CCR poate fi acuzată de ingerință politică. Rocada care ar putea avea loc în alegerile prezidențiale
19:26
Elena Lasconi va contesta viitoarea decizie BEC la ÎCCJ și va sesiza Comisia de la Viena. „Este un abuz. Votul este sfânt”
19:26
Care sunt partidele care se luptă pentru votul românilor în alegerile parlamentare. Permisiunile făcute în campanie
19:17
Ce a cerut CSAT la scurt timp după încheierea ședinței. Cum s-ar fi implicat Federația Rusă în alegerile prezidențiale
Acordul facilitează accesul procurorilor EPPO în sediul Parlamentului, solicitarea de ridicare a imunităţii deputaţilor şi a personalului şi accesul la documentele legate de investigaţii.
Acordul, care a fost semnat miercuri, vine la câteva săptămâni după ce EPPO a dezvăluit că desfăşoară o investigaţie asupra unuia dintre grupurile politice ale Parlamentului, Partidul Popular European (PPE), menţionează POLITICO
„Va face ca lupta noastră împotriva criminalităţii şi a fraudei să fie mai rapidă şi mai eficientă. În cele din urmă, acest acord vizează protejarea banilor plătitorilor de taxe din UE”, a declarat Roberta Metsola, care face parte din grupul politic al PPE.
Pentru investigaţiile referitoare la membrii Parlamentului European, EPPO va trebui să o contacteze pe Metsola. Pentru investigaţiile referitoare la personalul Parlamentului, acesta îl va contacta pe secretarul general.
Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului pentru lupta împotriva corupţiei şi politici de transparenţă, a declarat că acordul, care urmează unui acord similar încheiat între EPPO şi Comisia Europeană în 2021, urmăreşte să „îmbunătăţească mecanismele anticorupţie” şi să „ofere siguranţă juridică investigaţiilor EPPO”.
„Este un pas uriaş înainte pentru instituţia noastră şi un mesaj clar de sprijin pentru EPPO din partea Parlamentului European”, a comentat el.
Potrivit acordului, EPPO va trebui să informeze Parlamentul cu cel puţin 48 de ore înainte de orice raid.
În plus, EPPO va trebui să informeze Parlamentul cu privire la investigaţiile în curs de desfăşurare şi, la rândul său, Parlamentul trebuie să informeze EPPO cu privire la comportamentul infracţional financiar al personalului său.