Parchetul European condus de Kovesi, lovitură la vârful UE. Manfred Weber, anchetat pentru fraudă și corupție

Manfred Weber
IMAGO

Manfred Weber, unul dintre cei mai influenţi politicieni de la Bruxelles, este anchetat de Parchetul European utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE legate de campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Ancheta este condusă de Parchetul European (EPPO), care are sarcina de a eradica folosirea abuzivă şi ilegală a banilor UE, au declarat pentru POLITICO doi ofiţeri de poliţie belgieni şi un purtător de cuvânt al Biroului procurorului belgian. EPPO colaborează în acest caz cu poliţia belgiană.

Poliţia belgiană investighează trei persoane, dintre care două de rang înalt, care au legătură cu campania lui Weber din 2019.

Ancheta se concentrează asupra faptului dacă cele trei persoane au primit în mod necorespunzător plăţi atât de la partidul PPE - o organizaţie pan-europeană ce reuneşte partide naţionale conservatoare - cât şi de la grupul PPE, reprezentarea partidului în Parlamentul European.

Banii pentru grupurile parlamentare, care provin de la contribuabili, nu trebuie să fie cheltuiţi pentru campanii politice, precizează POLITICO.

Citește și
kovesi lasconi
Kovesi a luat în vizor două firme dintr-un proiect derulat de primăria condusă de Lasconi. Reacția președintei USR

Un document al poliţiei belgiene văzut de POLITICO citează martori pentru a discuta despre acuzaţii penale, inclusiv „falsificarea unui document public”, „falsificarea de documente publice de către un funcţionar public în exerciţiul funcţiunii”, „abuz de încredere”, „fraudă” şi „corupţie publică”.

Reacția popularilor europeni în scandalul anchetei

Grupul PPE a negat că ar avea cunoştinţă de anchetă. „Nu am fost contactaţi de EPPO, de autorităţile belgiene sau de orice altă agenţie de aplicare a legii cu privire la o posibilă anchetă de orice fel”, se arată într-o declaraţie a grupului PPE. „Grupul PPE impune standarde riguroase în execuţia bugetului său şi se supune în mod voluntar unui control pentru a asigura conformitatea”, precizează PPE

În ultimele săptămâni, ofiţerii de poliţie din cadrul Biroului belgian anticorupţie au intervievat martori care au lucrat pentru campania lui Weber de la alegerile europene din 2019 în calitatea sa de candidat principal al PPE.

Anchetatorii au pus întrebări despre trei persoane identificate care „ar fi putut fi recompensate de grupul PPE în timp ce furnizau potenţial servicii pentru Partidul Popular European legate de campania din 2019”, a declarat poliţia, conform documentului (POLITICO a ales să nu facă public numele persoanelor respective).

Oficial, cei doi consilieri de rang înalt ai lui Weber menţionaţi în document şi-au părăsit locurile de muncă plătite de Parlament în prima jumătate a anului 2019 pentru a prelua funcţii în cadrul partidului. A treia persoană menţionată a lucrat doar pentru partid atât înainte de începerea campaniei lui Weber, cât şi după încheierea acesteia.

Weber nu este unul dintre cei trei nominalizaţi în documentele văzute de POLITICO.

Una dintre persoanele menţionate, vorbind în numele tuturor celor trei, a declarat că „nu au cunoştinţă de nicio investigaţie” şi a negat că cei trei au primit vreo compensaţie din partea grupului PPE în timpul campaniei. Persoana menţionată a reiterat faptul că asistenţii de rang înalt ai lui Weber şi-au părăsit funcţiile din Parlament în timpul campaniei şi a furnizat documente care să arate că aceştia au făcut acest pas oficial.

Poziția lui Weber, tot mai contestată în partid

Weber însuşi a declarat deschis că primeşte un salariu dublu pentru funcţiile sale duble, un subiect de controversă chiar şi în cadrul familiei sale politice, menţonează POLITICO. În plus faţă de cei aproximativ 8.000 de euro net pe care îi câştigă lunar în calitate de deputat european, el câştigă şi 14.120 de euro în calitate de preşedinte al PPE, conform celei mai recente declaraţii financiare a acestuia (şi asta nu include miile de euro din indemnizaţiile lunare).

Toate persoanele menţionate în documentul poliţiei au lucrat pentru partid în timpul campaniei lui Weber.

Trecerea de la roluri oficiale la campanii politice a devenit o practică standard în ultimii ani, politicienii de top din UE aducându-şi personal instituţional pentru perioada campaniei. De exemplu, cel mai înalt funcţionar din cabinetul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi un funcţionar mai tânăr şi-au părăsit amândoi posturile din Comisie pentru a lucra cu PPE în timpul campaniei pentru alegerile europene din 2024. În mod similar, Weber a adus câţiva angajaţi din Parlamentul European în timpul campaniei sale din 2019.

Clasarea PPE pe primul loc în alegerile din mai 2019 îl plasa teoretic pe Weber în poziţia de preşedinte al Comisiei Europene în cadrul aşa-numitului sistem „Spitzenkandidat” - candidat principal - dar liderii UE au ales-o în cele din urmă pe conaţionala sa Ursula von der Leyen.

În schimb, Weber şi-a consolidat puterea în cadrul familiei PPE, în care von der Leyen este, de asemenea, un membru important.

Deja lider al grupului parlamentar PPE din 2014, Weber a preluat în 2022 şi funcţia de preşedinte al partidului, pe măsură ce se apropia campania electorală pentru europarlamentarele din 2024.

Reacția Parchetului European

Nimeni nu a fost inculpat oficial, precizează POLITICO.

„Grupul PPE se mândreşte cu faptul că îşi extinde cooperarea deplină” cu autorităţile judiciare, a declarat un purtător de cuvânt al lui Weber şi al grupului PPE într-un răspuns pentru POLITICO, adăugând că niciun auditor extern „nu are în prezent cazuri deschise de presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor”.

EPPO, parchetul european condus la Laura Codruţa Kovesi, este însărcinat cu investigarea infracţiunilor grave care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi ţine legătura cu autorităţile naţionale de aplicare a legii pentru investigaţiile sale.

Întrebat despre ancheta asupra PPE, un purtător de cuvânt al EPPO, care de obicei nu comentează cazurile în curs, a declarat: „Avem o investigaţie în curs cu privire la acuzaţii de utilizare abuzivă a fondurilor UE comise în Belgia de către membri ai unui grup politic din Parlamentul European. Cu toate acestea, în acest stadiu, această anchetă se limitează la fapte şi nu există suspecţi. Ori de câte ori putem spune ceva despre oricare dintre investigaţiile noastre, vom face acest lucru în mod proactiv”.

Întrebat despre cazul PPE, purtătorul de cuvânt al Procuraturii belgiene a refuzat să ofere detalii. „Ancheta este condusă de Parchetul European şi, prin urmare, nu pot comenta cazul”, a declarat Eric Van Der Sypt, purtătorul de cuvânt al Biroului procurorului belgian.

Anul trecut, poliţia belgiană şi cea germană au descins la sediul din Bruxelles al PPE în cadrul unei anchete privind o suspiciune de luare de mită în afaceri legate de alegerile din 2019. Ancheta a fost condusă de autoritatea anticorupţie germană, dar a fost respinsă ca fiind „nefondată” de către PPE. Nu există nicio dovadă că ancheta EPPO de acum are legătură cu aceasta, menţionează POLITICO.

Ancheta are loc în contextul în care Weber este contestat de disidenţii interni cu privire la gestionarea partidului, pe care urmează să îl reformeze în lunile următoare, şi în contextul în care el a zguduit organizarea grupului parlamentar prin instalarea unui nou secretar general.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cinci români sunt acuzați de Parchetul European că au fraudat fondurile europene destinate comunităților de romi
Cinci români sunt acuzați de Parchetul European că au fraudat fondurile europene destinate comunităților de romi

Parchetul European (EPPO) din București a trimis un dosar penal Tribunalului Cluj, unde cinci persoane au fost inculpate pentru abuz de fonduri din programele de includere a comunităților de romi, cofinanțat de UE.

Kovesi a luat în vizor două firme dintr-un proiect derulat de primăria condusă de Lasconi. Reacția președintei USR
Kovesi a luat în vizor două firme dintr-un proiect derulat de primăria condusă de Lasconi. Reacția președintei USR

Parchetul European (EPPO), care este condus de Laura Codruța Kovesi, suspectează posibile fraude cu un proiect european derulat de Primăria Municipiului Câmpulung, condusă de Elena Lasconi.

Români asociați cu mafia italiană, anchetați de Parchetul European pentru o fraudă de 4,3 milioane de euro
Români asociați cu mafia italiană, anchetați de Parchetul European pentru o fraudă de 4,3 milioane de euro

Patru români asociați cu mafia italiană sunt anchetați de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi pentru o fraudă de 4,3 milioane de euro cu subvenții din fonduri europene.

 

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.