Europa se îndreaptă spre noi restricții înainte de Crăciun, după răspândirea rapidă a variantei Omicron
Planurile pentru sărbătorile de Crăciun, în Europa, sunt date peste cap de răspândirea rapidă a variantei Omicron, extrem de contagioasă.
În Marea Britanie, noua tulpină este deja scăpată de sub control. Din acest motiv, regina Elisabeta a II-a a anulat prânzul tradițional, cu familia extinsă, organizat în Ajun de Crăciun. De sâmbătă, Franţa îşi închide graniţele pentru toţi britanicii.
Regatul este pe lista roşie şi pentru România. Persoanele care vin din Marea Britanie, trebuie să stea în carantină 14 zile, dacă nu sunt vaccinate. Cei vaccinaţi, scapă de carantină, doar dacă au, si un rezultat negativ, la testare.
Marea Britanie a înregistrat joi cel mai mare număr de cazuri zilnice de coronavirus de la începutul pandemiei, peste 88 de mii, cu 10.000 mai multe decât miercuri, când fusese, de asemenea, un record. Spitalele britanice sunt deja coplesite, în primul rând din cauza personalului insuficient. Foarte multe cadre medicale sunt obligate să se izoleze după ce au interacționat cu persoane infectate cu Omicron.
Aceasta evoluție dramatică a determinat guvernul francez să închidă, de sâmbătă, granițele pentru britanici, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. Sunt exceptaţi cei care călătoresc din motive medicale, lucrătorii esenţiali şi şoferii de camioane. În scurt timp s-au format coloane lungi de mașini și tiruri la punctul de trecere a Canalului Mânecii de la Dover.
Jean Castex premierul francez: „Credem că această variantă (Omicron) se va răspândi foarte repede și va deveni dominantă la începutul anului 2022."
Pentru a limita răspândirea Omicron, şeful guvernului de la Paris le-a cerut primarilor să renunțe la petrecerile și focurile de artificii de Revelion. Totodată, pentru a-i stimula pe cei șase milioane de francezi care nu s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, autorităţile pregătesc un proiect de lege care prevede ca doar vaccinarea anti-COVID să fie inclusă în permisul sanitar.
Jean Castex, premierul francez: „Este inadmisibil că refuzul câtorva milioane de francezi de a se vaccina să pună în pericol viața unei țări întregi și să submineze viața de zi cu zi a majorității populației."
În fiecare zi, în Franţa, peste 50.000 de persoane sunt testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
Singurii care pot rămâne în Franța sunt turiștii ajunși acolo înainte ca restricțiile să intre în vigoare. Mărturia acestui bărbat este dezarmantă: „Am cancer în fază terminală, iar asta e ultima mea vacanță în străinătate. Mai am câteva luni de trăit”.
Mii de englezi au planurile de vacanță date peste cap.
Stuart Coles, agent de turism: „Sunăm disperați în toate părțile, încercând să recuperăm cheltuielile. Nu e vorba doar de vacanță în sine, ci și de teste COVID, transferuri, lecții de schi, toate lucrurile pe care le-am rezervat și care au costat foarte mult”.
Nigel Wonnacott, purtător de cuvânt Brittany Ferries: „Uniunea Europeană este pe cale sa limiteze la nouă luni, valabilitatea certificatului de vaccinare cu schema din două doze pentru călătoriile in interiorul spatiului comunitar. Reducerea perioadei este menita sa încurajeze vaccinarea cu doza a treia”.
Lucrurile se agravează şi în Irlanda. Tulpina Omicron reprezintă o "amenințare semnificativă", a spus premierul ţării.
Michael Martin, premierul Irlandei: „Varianta Omicron se răspândește agresiv la toate grupele de vârstă şi cel mai probabil vom vedea un număr de infectări la un nivel care va depăşi cu mult ce am văzut până acum. Atât de gravă este situaţia!"
De duminică seară până la sfârşitul lunii viitoare, restaurantele, barurile, cinematografele şi teatrele se vor închide la ora 8 seara. În plus, toţi cei care vor ajunge în Irlanda trebuie să prezinte un test antigen sau PCR, în funcție de stadiul lor de vaccinare, şi li se recomandă să facă zilnic un test antigen timp de cinci zile de la sosire.
Pe o pantă ascendentă la numărul de infectări este şi Germania.
Karl Lauterbach, ministrul german al Sănătăţii: „Ne aşteptăm la un al cincilea val masiv (al pandemiei, n.red). Trebuie să ne pregătim de o provocare pe care nu am mai cunoscut-o sub această formă."
Varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte rapid şi în Spania. În capitala Madrid reprezintă deja 30% din noile cazuri de COVID-19. Un procent asemănător este şi în Barcelona, iar autorităţile sanitare estimează că va deveni dominantă până la Crăciun.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei European: „Varianta Omicron ne ameninta cu adevarat. Se raspandeste intr-un ritm feroce. ne putem apara prin accelerarea vaccinarii, inclusiv pentru copiii de la 5 ani in sus, prin administrarea dozei booster si prin restul masurilor de protectie”.
De altfel, la summitul european de joi au fost discuții tensionate dupa ce Italia, Portugalia şi Grecia au declarat că vor cere la frontiere nu doar dovada vaccinarii, ci și teste negative.