Europa, pusă în gardă de Macron. Aliații NATO, nevoiți să liniștească Rusia, după declarația furibundă a liderului Franței
Ministrul francez de Externe a venit cu precizări, după declarațiile lui Emmanuel Macron făcute la summitul de la Paris, pe tema Ucrainei.
Președintele Franței a declarat că nu exlude ca pe viitor să fie trimise trupe occidentale pe front, împotriva Rusiei.
La nivel diplomatic, atât europenii, cât și americanii s-au grăbit să precizeze cu fermitate că nu au de gând să facă asta.
Stephane Sejourne, ministrul francez de Externe: „Trebuie să analizăm noi acțiuni pentru sprijinirea Ucrainei. Ele trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la curățarea de mine, apărare cibernetică, producerea de arme în țară, pe teritoriul Ucrainei. Unele din aceste acțiuni ar putea necesita o prezență pe teritoriul ucraineain, fără nevoia de a trece pragul luptelor. Nimic nu ar trebui exclus. Aceasta a fost și încă este poziția președintelui republicii”.
Șeful diplomației franceze a încercat să dezamorseze tensiunile provocate de comentariile președintelui, după ce Emmanuel Macron a declarat că țările occidentale nu pot exclude trimiterea de trupe în Ucraina.
Și Casa Albă a ținut să elimine din discuție o astfel de ipoteză.
John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: „Președintele Biden s-a exprimat clar încă de la începutul conflictului: nu vom trimite soldați americani care să lupte pe frontul din Ucraina”.
Au urmat și reacțiile în lanț ale liderilor europeni.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Polonia nu plănuiește să trimită trupe în Ucraina”.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Nu vor exista trupe pe teren, nu vor fi soldați trimiși nici de statele europene, nici de statele NATO pe teritoriul Ucrainei”.
Troels Lund Poulsen, ministrul danez al Apărării: „Nu-mi pot imagina un scenariu în care să trimitem soldați în Ucraina”.
Europenii au respins pe toate vocile declarația președintelui Emmanuel Macron de la finalul summitului organizat în sprijinul Ucrainei la Paris.
Melissa Bell,corespondent CNN: „Ideea este că a venit vremea ca Moscova să înțeleagă că aliații ar putea fi dispuși să meargă mai departe decât au făcut-o până acum. Și că la doi ani de la începutul războiului a venit timpul ca fiecare dintre aliați să se gândească la ce ar mai putea face pentru a se asigura că Ucraina câștigă”.
SUA anunță că situația pe frontul din Ucraina e gravă
Între timp, membrii Congresul american continuă să se lupte în declarații cu privire la deblocarea ajutorului promis Ucrainei. Mike Johnson, care îi conduce pe republicanii majoritari în Camera Reprezentanților, a declarat că va supune dezbaterii aceast lege „la momentul potrivit”.
John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: (Rușii) sunt în mișcare, nu vorbim de un conflict înghețat. Pentru soldații ucraineni, „momentul potrivit” e acum.
Reporter: Senatorul Schumer (liderul majorității democrate din Senat) a spus că ucrainenii nu mai pot aștepta fondurile o lună sau două, întrucât există riscul să piardă războiul. Este aceasta și concluzia administrației prezidențiale?
John Kirby: Situația e gravă. Rușii nu doar că au cucerit Avdiivka, dar au luat alte două localități în ultimele 48-72 de ore. Soldații ucraineni trebuie să ia decizii dificile despre ce țintă să lovească și cu ce, rămân fără gloanțe.
Forțele Rusiei și-au intensificat atacurile în preajma localităților Avdiivka și Bahmut, în provincia estică Donețk, și recuceresc teritorii eliberate cu greu de ucraineni.