Oameni de afaceri greci in Romania: "Renuntarea la moneda euro nu este o solutie pentru Grecia"
Renuntarea la moneda euro nu este o solutie pentru Greci si nici populatia nici partidele politice nu-si doresc sa se ajunga aici, potrivit unor oameni de afaceri eleni stabiliti în România.
"Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, in 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greseala sa renunte la un efort de mai mult de 30 de ani in structurile europene.
Grecia este membra in aceasta structura comuna cu mult înaintea Portugaliei si Spaniei, care au aderat in 1985.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tari precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat în 1995, cu 14 ani dupa.(...) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune ca vrea ca Grecia sa iasa din euro. Este doar o interpretare a discursului sau", a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV.
El a adaugat ca iesirea din zona euro nu reprezinta o optiune pentru Grecia si ca potrivit unui sondaj recent 80% din populatie nu vede statul în afara zonei euro.
Variantele vehiculate în Europa pentru Grecia sunt aplicarea unor masuri punitive si acordarea unui ajutor in conditiile stabilite cu institutiile internationale europene.
"Sunt multi care spun ca Grecia trebuie sa plateasca pentru ce a consumat, si noi suntem de acord, trebuie sa platim ce am consumat.
In acelasi timp, trebuie sa gasim o varianta functionala, viabila, sustenabila. O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat", a apreciat el.
Damanakis a mai spus ca rezultatul alegerilor de duminica din Grecia si efectele acestora sunt foarte greu de anticipat.
Si Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume si fructe, apreciaza ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro.
"Eu cred categoric asta. Si UE are nevoie sa ramane Grecia în euro, din multe motive", a spus el.
Intrebat daca recomanda Romaniei trecerea la moneda unica, Romanos a afirmat ca Romania trebuie sa-si imbunateasca mult productivitatea.
"Romania ar fi trebuit in faza aceasta sa adopte o politica mai dinamica privind structurile economice, care trebuie sa produca mai bine. (...) Sa ridice nivelul, fiindca exista un decalaj. (...)
Si aici, ca si la noi (în Grecia, n.r.) - vrem sa luam, sa avem, fara sa contribuim si fara sa muncim. Nu se poate asta. E ceva ce numai în zona balcanica gasim", a sustinut el.
Intrebat in cati ani isi va reveni Grecia, Damanakis a raspuns ca este extrem de greu de estimat si ca probabil vor fi pierduti cel putin zece ani.
Romanos s-a declarat mai optimist si a apreciat ca "se poate, daca masurile sunt verticale si se porneste cu alta baza si cu alta mentalitate".
In Grecia au loc duminica alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro si care vor servi la stabilirea viitorului tarii, aflata în criza.
Sectiile de votare se vor fi inchide la ora 19.00, cand va fi publicat primul sondaj la iesirea de la urne, care va arata daca grecii au reusit sa departajeze o dreapta care sustine politica de austeritate si se prezinta ca garantul ancorarii tarii in zona euro de o stanga radicala anti-austeritate, intr-un scrutin urmarit de o lume întreaga.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: grecia, afaceristi, dupa 20 de ani,
Dată publicare:
17-06-2012 11:57